Nauka

Učenica iz Prijedora osvojila zlato sa robotom za izviđanje nedostupnog terena

Učenica iz Prijedora osvojila zlato sa robotom za izviđanje nedostupnog terena
Foto: Srna | Učenica iz Prijedora osvojila zlato sa robotom za izviđanjem nedostupnog terena

PRIJEDOR - Učenica prvog razreda Elektrotehničke škole iz Prijedora Nađa Popović osvojila je zlatnu medalju na Međunarodnoj smotri pronalazaštva u Beogradu gdje je predstavila robota za izviđanje nedostupnih terena.

Mladi inovator Nađa, koju robotika interesuje još od osnovne škole, pojasnila je da je njen robot značajan u požara i velikog dima jer može da izvidi situaciju pa tek onda ljudi mogu da idu na teren.

"Njime se upravlja pomoću džojstika, a preko telefona možemo gledati kuda se kreće. Razmišljali smo šta bi ljudima bilo korisno, pa smo došli do ideje da pomognemo u sitaucijama u kojima pristup nekom terenu nije dostupan. Onda smo je nadograđivali kamerom i kako bismo upravljali tim robotom", navela je Popovićeva.

Djevojčica, koja je zlato osvojila u konkurenciji 59 radova iz 11 država, istakla je da u srednjoj školi ima mogućnosti da se bavi robotikom, koja je najviše zanima i vjeruje da će studirati elektrotehniku.

Na pitanje da li joj je lakše ili teže što joj je profesor i mentor njen otac, odgovorila je da se njih dvoje najbolje razumiju i smatra da su dobar tim.

Nađin mentor i otac Miroslav, profesor u Elektrotehničkoj školi, istakao da su njegovi učenici do sada osvojili 15 medalja, a zbog Nađe je ponosan i kao otac i kao profesor, budući da je i on proglašen za najboljeg mentora na Inostu u Banjaluci.

Direktor Elektrotehničke škole Ranko Mijić rekao je da su ponosni na svaki uspjeh svojih učenika i nastavnog osoblja.

On je naveo da je na ovoj, Petoj međunarodnoj smotri pronalazaštva u Beogradu, opis rada Nađe Popović prezentovan preko Saveza inovatora Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije