Nauka

Pratite nas na Google news

Upoznajte robota - kućnog ljubimca

Upoznajte robota - kućnog ljubimca
Foto: Youtube/Screenshot | Upoznajte robota - kućnog ljubimca
N.N.

Aibo, novo Sonyjevo izdanje psa robota predstavljeno krajem prošle godine, dosad je bilo dostupno samo u Japanu. Ako imate 2.899 američkih dolara dobićete robota (psa igračku), pločice za označavanje i trogodišnju pretplatu na usluge.

Cijena psa-robota Aiba je visoka, ali u ovom izdanju nije baš roba široke potrošnje, poput mobilnog telefona ili televizora, već više demonstracija mogućnosti postojećih tehnologija, naročito na području senzora i prepoznavanja, već prisutnih u televizorima, kamerama i PlayStationu.

Aibo ove i druge tehnologije koristi kako bi bolje razumio svoju okolinu i zapamtio je, oslanjajući se na vještačku inteligenciju. Može upamtiti do stotinu lica, kao i da na osnovu povratnih informacija i interakcija otkrije različite odnose. Ako ga pomazite po leđima, vratu ili nosu, to će zapamtiti i u budućnosti bolje reagovati na vas.

Za razliku od sve prisutnijih digitalnih pomoćnika i robota, trebalo bi vremenom da razvije vlastitu ličnost na osnovu onoga što ćete vi da podstičete ili branite. Može da vas posluša (ali i ne mora), kao i da reaguje prikazom tužnih ili veselih očiju. Drugim riječima, vaš Aibo trebalo bi da se razlikuje od Aiba vašeg komšije, iako su potekli sa iste proizvodne trake.

Sony je prvog robota Aiba predstavio još 1999. godine. Do 2006., kada je projekat napušten, japanski proizvođač ponudio je još pet izdanja. Prodali su 150 hiljada primeraka.

Najpre u Sonyju nisu htjeli da ih nazivaju psima, ali to nije spriječilo nove vlasnike da se prema svojim Aiboima odnose kao prema članovima porodice. U pojedinim slučajevima vlasnici su išli u krajnost kako bi održali svoje robote funkcionalnim. Naručivali su rezervne dijelove na eBayu i održavali sahrane kad više nisu mogli da ih poprave.

Novo izdanje već je prodato u 20 hiljada primjeraka u Japanu, gdje je u prodaji od januara. U drugim državama u prodaju kreće od septembra, piše Fortune.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije