Nauka

Uz ovu rukavicu možete da dodirnete virtuelni predmet

Uz ovu rukavicu možete da dodirnete virtuelni predmet
Foto: Ilustracija | Uz ovu rukavicu možete da dodirnete virtuelni predmet

Imerzivno iskustvo virtuelne stvarnosti uskoro bi moglo da postane vjernije stvarnosti. Naučnici iz EPEL-a i ETH u Zurichu razvili su tehnologiju koja na elegantni način u virtuelne svjetove uvodi osjećaj dodira.

Dextres je rukavica koja teži manje od osam grama po prstu te nudi haptičku reakciju i veliku slobodu kretanja pri dodirivanju predmeta u virtuelnom svijetu. Rukavica ima debljinu 2 milimetra te se napaja pomoću žice spojene na izvor električne energije. Tim tvrdi da se radi o vrlo niskoj voltaži te da planiraju napraviti verziju koja umjesto žice koristi malu bateriju.

Kako funkcioniše?

Rukavica je napravljena od najlona te na svakom prstu ima elastičnu metalnu traku. Svaka od tih traka odvojena je tankim izolatorom koji može reagovati kad god korisnik dodirne predmet u virtuelnoj stvarnosti. Kada struja poteče kroz trake, one se povežu i spriječe kretanje prsta - stvorivši iluziju dodira. Nakon što korisnik baci virtuelni predmet, strujni krug se prekida i ruka se ponovno može slobodno kretati.

"Ljudska čula su vrlo složena, što znači da imamo veliki broj receptora u zglobovima, prstima i koži. Dobijanje realističnog osjećaja je upravo zbog toga prilično teško. Štaviše, niko nije do danas predstavio konkretno rješenje. Interakcija s virtuelnim predmetima je vrlo zahtjevan zadatak, a naše istraživanje nastoji da ga riješi", rekao je Otmar Hiliges, voditelj Laboratotrije za napredne interaktivne tehnologije u ETH Zurichu.

Ko će to koristiti?

Nakon što razviju rukavicu, tvorci će pokušati povezati ju s drugim udovima koji bi koristili sličnu opremu.

Konačni cilj je dublja imerzija u virtuelnu stvarnost koju bi, među ostalim, jednog dana pri treningu mogli koristiti budući astronauti.

(Tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije