Nauka

Uz teleskop Cheops počinje istraživanje dalekih planeta

Uz teleskop Cheops počinje istraživanje dalekih planeta
Foto: Ilustracija | Uz teleskop Cheops počinje istraživanje dalekih planeta

Evropa će ove sedmice lansirati svemirski teleskop imena Cheops za proučavanje dalekih planeta, piše BBC.

Za razliku od prethodnih sličnih misija, Cheops se neće fokusirati na pronalazak novih planeta, već na njihovom analiziranju i otkrivanju novih karakteristika u smislu jesu li kamenite ili bogate plinom.

Teleskop će stići do Zemljine orbite ruskom raketom Sojuz koja će biti lansirana iz Francuske. Lansiranje je bilo zakazano za jutros, ali zbog tehničkih propusta odgođeno je za sutra.

Sutra će ponovo uslijediti lansiranje Sojuza, ukoliko se riješi nastali problem.

Svemirski teleskop Cheops ustvari je zajedničko nastojanje 11 država članica Evropske svemirske agencije (ESA), sa Švajcarskom na čelu, da pokušaju proučavati planete u našem sistemu.

Univerzitet u Bernu zajedno sa Univerzitetom u Ženevi osigurao je moćan fotometar na ovom teleskopu. Tako će Cheops mjeriti sitne promjene svjetlosti kada planeta bude prolazila ispred Sunca. Na ovaj način će dobiti precizan promjer planete jer su promjene svjetlosti proporcionalne površini svijeta. Kada se te informacije kombiniraju s podacima o masi planeta, naučnici će moći zaključiti gustoću planete.

"Iz toga ćemo moći reći nešto o sistemu i unutrašnjoj strukturi planete. Mjereći različite planete, one koje su daleko i one koje su blizu, možemo također reći nešto o nastanku i evoluciji planeta", rekla je naučnica Kate Isaak za BBC News.

Ona ističe kako je došlo vrijeme da nauka prestane s brojanjem planeta, već se posveti njihovom profilisanju na sofisticiraniji način. Moramo znati da li imaju okean na svojoj površini, imaju li svoju atmosferu, imaju li prstenove? Cheops bi trebao biti u stanju da se pozabavi ovakvim pitanjima.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije