Nauka

Večeras je Evropska Noć istraživača

Večeras je Evropska Noć istraživača
Foto: N.N. | Večeras je Evropska Noć istraživača

Večeras je najzabavnija Noć nauke i istraživačkog rada – Evropska Noć istraživača! Po 7. put, ove godine u 10 bh. gradova, sa početkom u 17 sati biće održana Noć u kojoj je sve moguće – Noć koja slavi nauku, istraživački rad i inovacije!

Centralni dio Manifestacije u Banjaluci biće održan u Domu omladine, a vrata Evropskoj Noći istraživača otvorili su Tehnička škola Banjaluka, Muzej Republike Srpske, Muzej savremene umjetnosti, Dječije pozorište i Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpke!

Posebno iznenađenje za sve posjetioce je i 24 časovni Hackathon “Nauka za očuvanje kulturnog nasljeđa” koji će biti održan u “Robokids” centru, ali i mini konferencija “Science Talks” planirana za subotu, 29. septembar u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Sve je spremno da ovogodišnja Evropska Noć istraživača nadmaši sve prethodne, zabavi sve uzraste i generacije, ali i još jednom pokaže da nauka može biti itekako zanimljiva.

Ulaz, te svi programski sadržaji i prateće aktivnosti su besplatni, a detaljan program se nalazi na: www.nocistrazivaca.ba i društvenim mrežama Noć istraživača BiH.

Generalni sponzor Manifestacije u Banjaluci je kompanija „Prointer“.

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije