Nauka

Vještačka inteligencija bi po glasu mogla prepoznati zaraženu osobu

Vještačka inteligencija bi po glasu mogla prepoznati zaraženu osobu
Foto: Ilustracija | Vještačka inteligencija bi po glasu mogla prepoznati zaraženu osobu

Svi dobro znamo kakav je glas osobe s teškom prehladom. Ali da li biste prepoznali kako zvuči osoba koja boluje od Parkinsonove bolesti? Ili raka?

Vjerovatno ne, ali naučnici vjeruju da će algoritmi i vještačka inteligencija uskoro moći detektovati znakove bolesti iz nečijega glasa.

Tehnika bi mogla biti korisna čak i u slučaju korona virusa.

"Svaki naš unutrašnji organ svojevrsni je rezonator pa ako imamo problema s plućima ili srcem to se odražava i na naš glas", kaže Đovani Sađo, profesor elektroničkog inženjerstva na rimskome sveučilištu Tor Vergata.

"Kako nam glas zvuči zavisi od glavnog dirigenta, mozgu. Pa ako imate cerebralni problem, poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti, vaš će se glas promijeniti i to možemo otkriti", rekao je.

Pošto novi korona virus kompromituje pluća i disajne puteve, sigurno utiče i na glas, što znači da bi se i Kovid-19 mogao detektovati istom metodom, napominje Sađo.

Jedan je od nekoliko istraživača u svijetu koji se bave tom temom. Na njemačkom "Humboldtovom" univerzitetu kažu da "mogu izgraditi algoritme koji otkrivaju emocionalna i fizička stanja isključivo na temelju podataka, posebno iz ljudskog glasa".

Naučnici sa Univerziteta "Vašington" objavili su studiju u časopisu "Nature" o tome kako uređaji poput Amazonove Alexe mogu uspješno prepoznati zadihani glas kakav često prethodi srčanom zastoju.

Sađo kaže da je u svijetu dosad objavljeno više od 150 naučnika radova o povezanosti promjene glasa i raznih patologija.

Koristeći se tehnologijom koju je sam osmislio i patentirao, Sađo je u Mumbaiju ispitao 284 osobe s Parkinsonovom bolešću i još 28 ljudi iz kontrolne grupe. Svaka je osoba snimila istu kratku rečenicu. Kada je analizirao glasove, odnosno razlike u akustičnim parametrima, uspio je tačno identifikovati 95 odsto pacijenata s Parkinsonovom bolesti.

"Svaki ljudski glas ima 6.300 parametara, a ljudsko uho ih, uz izuzetak prehlade, ne može razlikovati. Ali vještačka inteligencija to može", pojasnio je.

Sađo se ovim naučnim područjem bavi desetak godina. Sada mu je 55 i nada se da će algoritmi i vještačka inteligencija biti u široj primjeni prije nego što se umirovi.

"To je samo pitanje nekoliko godina", uvjeren je italijanski naučnik. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije