Nauka

Pratite nas na Google news

Vještačka inteligencija bi slučajno mogla izazvati treći svjetski rat?

Vještačka inteligencija bi slučajno mogla izazvati treći svjetski rat?
Foto: Ilustracija | Vještačka inteligencija bi slučajno mogla izazvati treći svjetski rat?
N.N.

Kineski vojni eksperti i političari zabrinuti su da bi težnja za ubrzanom integracijom vještačke inteligencije u oružje i vojnu opremu mogla nenamjerno da dovede do rata među narodima.

Kinezi ulažu znatne resurse u istraživanje i razvoj tehnologije, a to se ponajviše odnosi na razvoj vještačke inteligencije, polje na komde Kina i SAD dominiraju.

Jedna od primjena vještačke inteligencije je u vojne namjene. Sa daljim razvojem i porastom autonomnije vojnih vozila i dronova, kao i promjenom u načinu komunikacije (budući da ćemo u budućnosti sve više komunicirati sa vještačkom inteligencijom), postoji ozbiljna opasnost da bi zbog nekog nesporazuma ili djelovanja autonomnih vozila mogao da započne ozbiljan konflikt ili čak rat.

Kao okidač potencijalnog sukoba posebno se ističu dronovi, odnosno bespilotne letjelice, koje se sve češće koriste u vojnim dejstvima.

Razlika između SAD i Kine je u tome što su Kinezi razvili veću autonomniju. Dok američki dronovi imaju mogućnost osnovnog autopilota, kineski dronovi skoro da sami mogu da odlučuju o napadima na ciljeve.

Kao problem se postavlja to što još nije poznato kako će se "interpretirati određena ponašanja" koja podrazumijevaju upotrebu autonomne opreme.

Budući da su bespilotne letjelice u pitanju, vojske su spremne da rizikuju sa njihovom upotrebom i da ih pošalju na područja na koja nikada ne bi slali vojnike - jer nema rizika od ljudskih žrtava.

Međutim, ako autonomna letjelica završi na mjestu na kome ne bi smjela da se nađe, pitanje je kako će to druga strana prihvatiti. Kako je riječ o dronu u kojem nema ljudske posade, možda se odluče za obaranje takvih letjelica.

Pitanje je šta će se dogoditi ako autonomna letjelica prepozna opasnost, pa počne da puca i ubije nekoga?

To neće biti odluka koju su donijeli vojnici ili njihovi zapovjednici, već vještačka inteligencija. Takav napad bi mogao da pokrene brz vojni odgovor i opšti rat.

Da bi se takve stvari u budućnosti izbjegle potrebno je već sada definisati pravila oružanih sukoba za autonomne sisteme.

Jasno je da će rizik od pomenutih scenarija i početka slučajnog rata biti sve veći, pa bi jedna takva akcija pokrenuta od strane vještačke inteligencije, možda, mogla da pokrene lavinu i sukob koji bi uticao na stotine miliona ljudi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije