Nauka

Vještačka inteligencija detektuje probleme na putevima

Vještačka inteligencija detektuje probleme na putevima
Foto: N.N. | Vještačka inteligencija detektuje probleme na putevima
N.N.

Ljeto je vrijeme kad se obavljaju veliki građevinski radovi na cestama i cestovnoj infrastrukturi. Od popravljanja oštećenih kolnika do potpune rekonstrukcije nekog područja. Međutim nerijetko se dogodi da nadležnima "promaknu" neke rupe i oštećenja koja se s vremenom pretvore u velik problem. Pogotovo je to vidljivo nakon jake zime tokom koje asfalt dodatno popuca.

Kako bi gradovima i firmama zaduženima za održavanje cesta olakšali pronalazak potencijalno problematičnih mjesta, naučnici sa Univerziteta u Waterloou razvili su umjetnu inteligenciju koja jednostavno i, što je još važnije, jeftinije detektuje probleme na cestama, mostovima i zgradama.

Program koji su razvili analizira fotografije napravljene pomoću kamera pričvršćenih na vozilima te označava rupe, pukotine i druge nepravilnosti na cesti.

Ove informacije omogućiće nadležnima da bolje planiraju kad će popraviti određenu cestu i to napraviti jeftinije, istaknuo je profesor John Zelek. U konačnici to može značiti i niže poreze za stanovnike.

Naime, trenutačno se o cestama lokalne zajednice i firme brinu ili stalnim obilaskom dionica tokom kojeg radnici pregledavaju ceste i zapisuju eventualne kritične tačke ili koriste vozila opremljena skupim kamerama koje snimaju cestu, a snimke se poslije pregledavaju jedna po jedna.

Bolje ceste i jeftiniji troškovi održavanja

Automatski sistem koji koristi umjetnu inteligenciju ubrzao bi analizu snimke, smanjio troškove obrade i analize te na vrijeme upozorio na potencijalne probleme, što bi u konačnici dovelo do boljih cesta i jeftinijih troškova održavanja.

Zanimljivo, na početku projekta naučnici su za testiranje sistema koristili besplatne fotografije cesta s Google Street Viewa. Sad su već toliko razvili sistem da AI može analizirati snimke s mobilnih telefona pričvršćenih u vozilima. U prevodu, svi bi stanovnici mogli slati snimke svojih uobičajenih ruta, a sistem bi analizirao i upozoravao na područja u kojima su potrebni popravci. Sve bez izlaska cestovne ophodnje na samu cestu.

Osim za ceste, naučnici žele primijeniti sistem i na otkrivanje potencijalnih problema na mostovima, zgradama i drugim infrastrukturnim objektima. Tako bi analizirali snimke dronova ili s pametnih telefona kako bi otkrili pukotine, problematična područja ili promjene u statici.

(NN/zimo.hr)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije