Nauka

Pratite nas na Google news

Vještačka inteligencija koja kreira i edituje fotografije

Vještačka inteligencija koja kreira i edituje fotografije
Foto: N.N. | Vještačka inteligencija koja kreira i edituje fotografije
N.N.

​Izrada renderovanih fotografija i njihovo ručno editovanje traje satima ukoliko želite da postignete iole kvalitetne rezultate. Istraživači sa MIT-a i iz IBM-a mijenjaju to iz korjena. Oni su napravili vještačku inteligenciju koja je u stanju da „od nule“ generiše slike fotografskog kvaliteta, ili da inteligentno edituje postojeće objekte na njima.

Alat koji je nazvan GANpaint Studio omogućava korisnicima da na fotografiji obiježe dio koji žele da promijene, kao i koji objekat žele da postave ili uklone sa tog mjesta, a rezultati će biti vidljivi već za nekoliko trenutaka. Iako se za sada radi samo o „proof-of-concept“ softveru, istraživači se nadaju da će GANpaint Studio jednog dana moći da na isti način edituje i video klipove.

Tokom razvoja softvera, istraživači su uspjeli da nauče sistem da prepoznaje neka jednostavna pravila – kao da se vrata i prozori ne mogu staviti na nebo. Program inače koristi GAN, set neuralnih mreža koje su razvijene da se međusobno nadopunjuju – na taj način one otkrivaju međusobne veze između objekata, što pomaže odluci gdje koji objekat može da se prikaže. Istovremeno ovaj softver pomaže naučnicima da prepoznaju lažne fotografije.

Ukoliko želite da vidite kako ovaj softver radi, online demo verziju možete da probate ovdje.

(Engadget)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije