Nauka

Vještačka inteligencija potiskuje naučnike?

Vještačka inteligencija potiskuje naučnike?
Foto: Pixabay | Vještačka inteligencija potiskuje naučnike?

NJUJORK - U najmanje četiri novija naučna članka vještačka inteligencija navedena je kao koautor studije, pa se postavlja pitanje budućnosti pisanja naučnih radova, upozorio je nedavno u Nature Newsu naučni novinar Kris Stokel Valker.

Ovakva praksa, kako pišu agencije, pokrenula je u naučnoj zajednici polemike o pitanju ima li smisla pripisivati autorstvo sistemima vještačke inteligencije i postavila pitanje da li je VI samo alat, ili bi te sisteme zaista trebalo navoditi kao autore studija.

Konkretno, riječ je o četiri naučna rada u kojima je kao koautor naveden sistem za obradu teksta ChatGPT, koji je prošle godine predstavio "OpenAI", kalifornijska kompanija koja se bavi razvojem VI-ja. Podsjetimo, taj sistem izazvao je veliko uzbuđenje u tehnološkom svijetu, jer se pokazalo da ima fascinantne sposobnosti kreiranja teksta tako da jako nalikuje tekstu koji je napisao čovjek.

Pokazalo se da može napisati toliko kvalitetne eseje na različite teme i odgovore na pitanja iz raznih testova da ih je teško razlikovati od studentskih. Štaviše, neki profesori izrazili su egzistencijalni strah, jer se pokazalo da je ChatGPT uspio brže procijeniti valjanost nekih studentskih radova od njih samih, što znači da bi ih uskoro mogao zamijeniti u nekim važnim dijelovima njihovog posla.

Ali, sa druge strane, u međuvremenu se takođe pokazalo da ChatGPT u ovom stepenu razvoja čini brojne greške, čak i kada rješava relativno jednostavne logičke ili matematičke zadatke. Stručnjaci ističu da je razlog tome, među ostalim, činjenica da ChatGPT ne razmišlja na isti način kao što ljudi razmišljaju, ne provjerava niti promišlja svoje odgovore, nego izbaci onaj koji se najčešće povezuje s ključnim riječima u pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije