Nauka

Pratite nas na Google news

Vještačka inteligencija rješava Rubikovu kocku za jednu sekundu

Vještačka inteligencija rješava Rubikovu kocku za jednu sekundu
Foto: N.N. | Vještačka inteligencija rješava Rubikovu kocku za jednu sekundu
N.N.

​DeepCubeA je sistem razvijen na Irvine Univerzitetu iz Kalifornije i on upotrebljava vještačku inteligenciju za rješavanje 3D zagonetki, bez pomoći čovjeka. Najbolja demonstracija njegove snage, brzine i efikasnosti je rješavanje Rubikove kocke.

Nakon procesa mašinskog učenja, sistem je testiran rješavanjem 1000 slučajno „rasturenih“ Rubikovih kocki. One su riješene bez greške (procenat uspješnosti je 100 odsto), a najefikasnije rješenje sa najmanjim brojem neophodnih poteza je pronađeno u 60,3 odsto slučajeva. U prosjeku, za rješavanje je bilo potrebno napraviti 28 poteza, što je skoro duplo manje od minimalnog broja poteza koje prave ljudi (50 poteza), a prosječno vrijeme rješavanja bilo je samo 1.2 sekunde.

Iako ovo zvuči veoma brzo, moramo da napomenemo da postoje i drugi sistemi koji su brže završavali ovaj posao, kao na primjer robot koji je to uspio da obavi za samo 0.38 sekundi. Ali razlika između njih i DeepCubeA je u tome što su oni bili specijalno dizajnirani za taj posao i što su sprovodili algoritme koje je napisao čovjek, a DeepCubeA koristi vještačku inteligenciju za taj posao. Rješenje koje je upotrebljeno koristi simobličko, matematičko i apstraktno razmišljanje, kako bi se riješio ovaj problem, koji je zbog treće dimenzije znatno komplikovaniji od recimo, šahovskih mečeva.

Zahvaljujući tome, DeepCubeA je visoko adaptabilni sistem koji može da se upotrebi za najrazličitije zadatke, kao što su rješavanje kompleksnih naučnih, matematičkih i inženjerskih projekata. Uostalom, koliki je potencijal govori i činjenica da Rubikova kocka sa 3 x 3 x 3 stranice ima oko 43 kvintiliona kombinacija, pa slučajni odabir određenog niza poteza sigurno neće dovesti do rešavanja.

(Gizmondo)

Najčitanije