Nauka

Vojnici će umom kontrolisati letjelice

Vojnici će umom kontrolisati letjelice
Foto: net.hr | Vojnici će umom kontrolisati letjelice

PENTAGON - Naučno odjeljelje Pentagona /DARPA/ započinje konstituisanje sistema putem kojeg će vojnik moći da umom kontroliše borbene letjelice i "razgovara" sa vojnim aparatima.

Pentagon želi da stvori sistem u kojem će ljudi moći da kontrolišu mašine i dobiju odgovor preko misli.

To bi trebalo biti postignuto tokom četiri godine ekspermenata, sa brojnim međufazama koje će odrediti efikasnost, bezbjednost i sposobnost sistema.

DARPA ima dva načina za uspostavljanje sistema preko kojih će čovjek rukovoditi i komunicirati sa vještačkom inteligencijom - neinvazivnim uređajima izvan tijela ili nehirurški unesenim sistemom koji bi se mogao progutati, ubrizgati ili ukapati u nos.

"Tako bi mozak mogao biti pretvoren u `alat` za interakciju sa svijetom oko nas", pojašnjava Al Emondi, rukovodilac programa u DARPA Kancelariji za biološke tehnologije.

Program je fokusiran na dva tehnička područja uređaja - neinvazivne ili minimalno invazivne sisteme koji će snimati i stimulisati moždanu aktivnost, navode naučni portali.

Napredna nehirurška neurotehnologija do sada nije bila dostižna, ali, zahvaljujući nedavnom napredovanju u biomedicinskom inženjeringu, neuro-nauci, sintetskoj biologiji i nanotehnologiji, naučnici u Pentagonu sada vjeruju da se taj cilj može postići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije