Nauka

Voštana šaka prevarila sistem venske autentifikacije

Voštana šaka prevarila sistem venske autentifikacije
Foto: N.N. | Voštana šaka prevarila sistem venske autentifikacije
N.N.

​Ideja skeniranja vena je da pošto ima veću površinu u poređenju sa površinom prsta, što joj daje navodnu prednost, omogući više tačaka autentifikacije.

Takođe, prednost je i u tome što za razliku od otisaka prstiju koji se mogu uzeti, teže je saznati gdje se tačno vene nalaze ispod kože. Nažalost, čini se da su hakeri uspjeli da pronađu način da zaobiđu i ovaj sistem, što je otkriveno na godišnjoj konferenciji hakera Chaos Communication Congress u Lajpcigu, u Njemačkoj.

Kada je u pitanju biometrijska sigurnost, najpopularnija dostupna opcija trenutno je još uvijek otisak prstiju. Međutim, u poslednje vrijeme takođe vidimo zainteresovanost za sistem prepoznavanja lica, u velikoj mjeri zahvaljujući uspjehu kompanije Apple sa Face ID-em.

Zatim, tu je i skeniranje irisa koje Samsung koristi, i u mnogo manjoj mjeri, skeniranje vena. Međutim, izgleda da su na konferenciji u Lajpcigu bezbjednosni istraživači uspjeli da prevare sistem venske autentifikacije tako što su kreirali lažnu ruku od voska na kojoj su utisnuli replicirane uzorke vena. Ovo je urađeno snimanjem fotografija uzoraka vena istraživača koristeći modifikovanu SLR kameru kojoj je uklonjen infracrveni filter kako bi bolje istakli obrasce vena ispod kože.

Trebalo bi da se naglasi da metod koji koriste istraživači u oblasti bezbjednosti nije onaj koji bi prosječna osoba lako mogla da replicira. Međutim, istraživači su napravili oko 2.500 fotografija i više od 30 dana su usavršavali proces, te tvrde da se fotografije mogu lako uzeti sa udaljenosti od pet metara. To znači da nećete biti u mogućnosti da prepoznate da li neko pokušao da fotografiše vaše vene u te svrhe.

U razgovoru putem mejla sa sajtom Motherboard, jedan od istraživača Jan Krissler (koji je radio na sistemu zajedno sa Julian Albrecht-a) je rekao: „Zbog toga se osjećate nelagodno što je proces pohvaljen kao veoma siguran sistem, a zatim modifikujete kameru, uzmete neke jeftine materijale i hakujete ga.“

(PCPress/Ubergizmo)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije