Nauka

Zemlji prijeti invazija mikroorganizama

Zemlji prijeti invazija mikroorganizama
Foto: Ilustracija | Zemlji prijeti invazija mikroorganizama

Zemlji prijeti invazija vanzemaljaca, ali ne "malih zelenih", već mikroorganizama iz svemira, upozoravaju naučnici.

Entoni Rikardi sa Univerziteta "Mekgil" i njegove kolege opisali su u naučnom časopisu "Bajosajens" opasnosti koje takvi organizmi predstavljaju.

Oni upozoravaju da biološka kontaminacija jednako ugrožava ekosisteme i ljudsko zdravlje.

Biološke invazije su problem globalne biobezbjednosti, te zahtijevaju rigorozna rješenja zbog štete koju nanose ljudskom zdravlju.

Uprkos značajnom oprezu u vezi sa mikrobima među svjetskim svemirskim agencijama, autori naglašavaju da su bakterijski sojevi koji pokazuju ekstremnu otpornost na jonizujuće zračenje, isušivanje, te dezinfekciona sredstva u Nasinim "čistim sobama", koje se koriste za sklapanje svemirskih letjelica.

Istaknut je poseban pristup za rješavanje ovakvih alarmantnih scenarija, a to je pojava "polja naučne invazije", kada naučnici proučavaju uzroke i posljedice unošenja organizama u sredinu izvan njihovih evolucionih granica.

Istraživanje je dovelo do novih uvida u epidemiologiji, brzoj evoluciji, odnosu između biološke raznovrsnosti i stabilnosti ekosistema, te dinamike na liniji grabljivac-plijen i parazit-domaćin.

Naučnici opisuju protokole za rano otkrivanje, procjenu opasnosti, brzo djelovanje i procedure za izolovanje opasnih mikroorganizama iz svemira, koji se trenutno koriste za invazivne vrste na Zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije