Nauka

Zoo vrt mikroba u Amsterdamu

Zoo vrt mikroba u Amsterdamu
Zoo vrt mikroba u Amsterdamu

AMSTERDAM - Prvi "interaktivni zoološki vrt mikroba" otvoren je u Amsterdamu sa ciljem da baci novo svjetlo na majušna bića, koja su od vitalnog značaja za našu planetu.

Mikropija zoo vrijedan 10 miliona evra otvoren je u utorak pored Kraljevskog zoološkog vrta u Amsterdamuk, čiji je direktor prije 12 godina došao na ideju da prikaže žive mikrobe u "mikro zoo vrtu".

"Zoološki vrtovi tradicionalno pokazuju samo mali dio prirode i to uglavnom velike životinje", rekao je Haig Balian AFP-u. "Danas želimo da pokažemo mikro prirodu", dodao je on i naglasio da je značaj mikroba u svakodnevnom životu podcenjivan još od 17. vijeka kada ih je prvi uočio holandski naučnik Antoan van Leuvenhoek.

Mikrobe često vezuju za bolesti, kroz viruse, bakterije, gljivice i alge, ali su takođe od suštinske vaznošti za naše preživljavanje i igraju sve važniju ulogu u budućnosti planete, kaže Balian.

"Mikrobi žive svuda. Zbog toga su nam potrebni mikrobiolozi koji mogu da rade u svakom sektoru - bolnicama, na proizvodnji hrane, naftnoj industriji, farmaceutskoj", rekao je on.

Mikrobiologe već koriste za proizvodnju biogoriva, razvoj novih tipova antibiotika, poboljšanje usjeva a ekspreimenti su pokazali potencijal mikroba da rade gotovo sve, od proizvodnje struje do ojačavanja temelja i lječenja raka.

"Ako mikrobiologija bude ostavljena na čuvanje samo nekolicini stručnjaka, interesovanje za nju se nikada neće razviti", upozorio je Balian. "Mi želimo da naši posetioci vide kako je sve u prirodi povezano i koliko su mikrobi suštinski dio te veze".

Ljudsko tijelo u prosjeku nosi oko 1,5 kilograma mikroba i bez njih bismo umrli, rekao je on.

Veći dio vrta, koji tvrdi da je prvi ove vrste na svijetu, izgleda kao laboratorija sa redovima mikroskopa povezanih sa ogromnim ekranima.

Posjetioci mogu da vide i pravu laboratoriju gdje se različite vrste mikroba reprodukuju i testiraju.

Animacije pokazuju mikrobe u nečijem oku, na trepavicama. Posjetioci mogu da gledaju reprodukciju mikroba ispod 3D mikroskopa ali i da vide veliki model Ebola virusa koji hara zapadnom Afrikom.

Smeliji posjetioci mogu da probaju "Mjerač poljubaca" i vide koliko mikroba razmijenimo kada se ljubimo.

"Da li ste znali da u vašim ustima živi 700 vrsta mikroba, a na vašim petama uživa 80 vrsta gljivica", kaže Balian uz osmjeh. "Poslije posete Mikropije, vaš pogled na svijet neće biti isti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije