Nauka

Žvakanje moguće promijenilo fizičku evoluciju čovjeka

Žvakanje moguće promijenilo fizičku evoluciju čovjeka
Foto: Pxhere | Žvakanje moguće promijenilo fizičku evoluciju čovjeka

Oko 3% dnevnog sagorijevanja energije dolazi od žvakanja, a to je možda bilo dovoljno da se preoblikuju lica naših dalekih predaka.

Studija dodaje konkretne podatke raspravi o razlozima zašto su ljudske čeljusti toliko različite od onih naših dalekih predaka i modernih primata, kaže Kalum Ros, anatom sa Univerziteta u Čikagu koji nije bio dio studije. "Ovo nam daje broj s kojim možemo početi raditi."

Naučnici već dugo sumnjaju da su veličina naše čeljusti i oblik zuba evoluirali kako bi žvakanje bilo učinkovitije. Kako su naši preci hominida prešli na hranu koja se lakše žvaće i razvili tehnologije poput sjeckanja i kuhanja kako bi smanjili vrijeme i trud utrošen na žvakanje, promijenio se i oblik čeljusti i zuba, smanjivši se u poređenju s drugim primatima, prenosi "Science".

Ali, ne znajući koliko dnevno energije trošimo na žvakanje, teško je utvrditi je li ušteda energije takođe bila faktor u pokretanju ovih evolucionih promjena, kaže Adam van Kasteren, biološki antropolog sa Univerziteta u Mančesteru.

Sveukupno, žvakanje žvakaće gume predstavljalo je manje od 1% dnevnih energetskih proračuna učesnika studije, ali je taj proces u biti dokaz koncepta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije