Okolina

12 najvećih nuklearnih eksplozija svih vremena

12 najvećih nuklearnih eksplozija svih vremena
12 najvećih nuklearnih eksplozija svih vremena

Svi znamo za Hirošimu i Nagasaki, ali rijetki su svjesni brojnih - puno snažnijih - testiranja koja su se odvijala tokom istorije

Kad je Sjeverna Koreja iznenada objavila da je uspješno testirala nuklearnu bombu, mnogi su ostali u šoku. Pjongjang, poznat po učestalom preuveličavanju svojih uspjeha, potvrdio je da je testiranje bilo vrlo uspješno.

Sjeverna Koreja, uz to, uvjerena je da se pomoću uspješne minijaturizacije nuklearne bombe uzdigla na višu razinu.

Od prvog testiranja nuklearnog oružja 15. jula 1945. godine, procjenjuje se da je širom svijeta izvršeno 2.051 testiranje. Niti jedna druga sila ne utjelovljuje toliku razornu snagu nad čovječanstvom poput nuklearnog oružja, koje svake dekade postaje sve snažnije.

Uređaj testiran 1945. godine imao je 20 kilotona, tj. eksplozivnu snagu kao 20.000 tona TNT-a. A unutar 20 godina, SAD i SSSR su testirali oružja snage veće od 10 megatona, ili 10 miliona tona TNT-a. Ta su oružja dakle bila najmanje 500 puta jača od prve atomske bombe.

Business Insider je, koristeći nuklearnu mapu Aleksa Velerštaina, izradio listu najjačih nuklearnih detonacija svih vremena.

Sovjetska testiranja broj 158 i 168

25. avgusta i 19. septembra 1962. godine SSSR je proveo dva nuklearna testiranja u Novaja Zemlji - otočju u Arktičkom oceanu. Nikad nisu objavljene fotografije ni filmovi testiranja, no zna se da su korištene bombe od 10 megatona.

Ajvi Majk

1. novembra 1952. godine, SAD je testirao Ajvi Majk iznad Maršalskog otoka. Bila je to prva hidrogenska bomba, jačine 10.4 megatona, točnije 700 puta snažnija od prve atomske bombe. Nakon eksplozije ostao je 50 metara dubok kratker na otoku Elugelab.

Dvorac Romeo

Romeo je bilo drugo testiranje američkih nuklearnih detonacija u seriji testiranja Dvorac koja se održavala 1954. godine u Bikini Atolu. Dvorac Romeo je bio treći najjači test u seriji, jačine 11 megatona, a testiran je na splavu na otvorenom moru, budući da je SAD-u ponestajalo otoka na kojima bi mogli vršiti testiranja.

Sovjetski test broj 123

23. oktobra 1961. godine Sovjeti su opet u Novaja Zemlji testirali 12.5 megatona jaku nuklearnu bombu. Ni ovaj put nisu objavljene nikakve fotografije ni snimke.

Dvorac Jenki

U seriji testiranja Dvorac, ovo je bila druga najjača detonacija, koja se dogodila 4. maja 1954. godine, i to jačine 13.5 megatona. Četiri dana kasnije, ostaci ove eksplozije su se domogli Sjudad de Méksika, 11.5 km udaljenog glavnog grada Meksika.

Dvorac Bravo

Najjača detonacija u seriji Dvorac dogodila se 28. februara 1954. godine, te je najjača američka nuklearna eksplozija svih vremena, jer je imala jačina od 6 megatona.

Sovjetska testiranja broj 173, 174 i 147

Od 5. kolovoza do 27. rujna 1962. godine, SSSR je proveo seriju testiranja u Novaja Zemlji. Navedene tri su peta, četvrta i treća najjače nuklearne eksplozije u istoriji, jer su sve tri bile jačine 20 megatona. Jedna bomba ove snage spalila bi sve u radijusu od pet kilometra.

Sovjetsko testiranje broj 219

24. decembra 1962. godine, SSSR je, na uobičajenoj lokaciji, izveo ovo testiranje bombe jačine 24.2 megatona. Osobe udaljene 3620 kvadratnih kilometara od detonacije imale bi opekline trećeg stepena.

Car bomba

30. oktobra 1961. godine SSSR je detonirao najveće nuklearno oružje ikad testirano i izrađeno. Ova bomba je 3000 puta jača od one korištene u Hirošimi, te je razbila stakla udaljena 900 km. Svjetlost na nebu zbog eksplozije mogla se vidjeti i na udaljenosti od skoro 1000 km. Car bomba je bila jačine između 50 i 58 megatona, tačnije dvostruko veća od druge po redu najjače nuklearne bombe. Opekline trećeg stepena bi, zahvaljujući ovoj bombi, mogle zadobiti osobe udaljene i do 6500 kvadratnih kilometara od epicentra bombe.

(N.N./express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije