Okolina

Austrijanci i Hrvati rade projektnu dokumentaciju za Trgovsku goru

Austrijanci i Hrvati rade projektnu dokumentaciju za Trgovsku goru
Foto: Ilustracija | Austrijanci i Hrvati rade projektnu dokumentaciju za Trgovsku goru
Srna

ZAGREB - Austrijski "Enkonet konsalting" i hrvatski Institut IGH radiće projektnu dokumentaciju, bezbjednosne analize i studije uticaja na okolinu za potrebe uspostavljanja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško saopšteno je da je cijena usluga ovog zajedničkog ponuđača za izradu projektne dokumetacije oko 2.370.000 KM.

Fond je ovim završio javnu nabavku otvorenu prije godinu dana, a početkom ove godine potpisan je ugovor za sprovođenje istražnih radova sa zajednicom ponuđača koju čine Geotehnički studio, Geodetski fakultet Univerziteta u Zagrebu i Rudarsko-geološko-naftni fakultet Univerziteta u Zagrebu.

U avgustu prošle godine za uslugu mjerenja radioaktivnosti na lokaciji centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i na području opšine Dvor sa procjenom doze za pojedinca potpisan je ugovor sa zajednicom ponuđača koju čine Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Institut "Ruđer Bošković" i Agronomski fakultet Univerziteta u Zagrebu.

Na osnovu ranije objavljnih planova, izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada počinje 2023. godine, a završava se 2024. godine.

Procijenjena vrijednost za izgradnju centra je 10 miliona evra, u šta su uključeni istražni radovi, projektovanje i pribavljanje dozvola za rad.

Skladišta centra treba da prihvati oko 3.000 kubnih metara radioaktivnog otpada iz Nukelarne elektrane "Krško".

Prije skladištenja u centru, u kasarni Čerkezovac, planirani je da otpad bude otpremljen na obradu i kondicioniranje u neki od evropskih centara za obradu radioaktivnog otpada.

Osim toga, u centru će se skladištiti i institucionalni radioaktivni otpad iz Hrvatske, uključujući radioaktivni otpad nastao razgradnjom skladišta u Institutu "Ruđer Bošković" i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Uprkos protivljenju BiH, Hrvatska planira izgradnju skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada u bivšoj kasarni Čerkezovac u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije