Okolina

Ekološki zakoni u BiH djelimično usklađeni

Ekološki zakoni u BiH djelimično usklađeni
Foto: N.N. | Ekološki zakoni u BiH djelimično usklađeni

BANJALUKA - Prema Izvještaju iz sjene o stanju ekoloških zakona u BiH, koji je predstavljen u petak u Banjaluci, zakoni su djelimično usklađeni, a neophodno je jačati kapacitete i bolje koordinisati rad nadležnih organa.

Ovaj izvještaj rezultat je jednogodišnjeg rada ekoloških organizacija iz BiH okupljenih u "Partnerstvo 27".

"Izvještaj obuhvata presjek stanja usklađivanja i primjene ekoloških zakona u BiH, entitetima i Brčko distriktu, s primjerima iz prakse u sferi primjene važećih zakona i potrebe za usklađivanjem", naveli su u Centru za životnu sredinu, koji je organizovao predstavljanje izvještaja.

Ratko Pilipović, eksterni pravni saradnik Centra za životnu sredinu, inicijator i jedan od autora izvještaja, rekao je da je ovim dokumentom obuhvaćeno pet oblasti Poglavlja 27, koje reguliše oblast životne sredine i klimatskih promjena, a sadrži smjernice za države koje žele pristupiti EU.

Naveo je da su ovim dokumentom obuhvaćeni horizontalno zakonodavstvo, sektor voda, industrijsko zagađenje, kvalitet vazduha, klimatske promjene i zaštita prirode.

Dodao je da nedostaju oblasti u vezi s bukom u životnoj sredini, upravljanjem otpadom i hemikalijama.

Vanja Junuzović, pravnica Centra za životnu sredinu, istakla je da je od velike važnosti imati na okupu grupu posvećenih pojedinaca i organizacija koji prate procese izmjena javnih politika na različitim nivoima.

"Zadatak organizacija okupljenih u 'Partnerstvo 27' će biti da se u budućem periodu posvete unapređenju zakonodavstva u oblasti životne sredine u BiH, a prva aktivnost je bila upravo izrada izvještaja iz sjene", rekla je Junuzovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije