Okolina

Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH

Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH
Foto: Arhiva / Ilustracija | Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH

Sekretarijat Energetske zajednice obavijestio je Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i samoproglašeno Kosovo o pokretanju preliminarne procedure za rješavanje slučaja o prekoračenju maksimalnih emisija definisanih u Nacionalnim planovima o smanjenju emisija (NERP).

NERP je desetogodišnji plan za definisanje smanjenja emisija opasnih gasova sumpor-dioksida i azotovih oksida, kao i prašine za velika ložišta, koji se u BiH primjenjuje od 2018. godine.

U ovom dokumentu su definisane maksimalne vrijednosti godišnjih emisija na nivou države.

"Ovakva procedura nije iznenađujuća, obzirom da Bosna i Hercegovina konstantno krši pravila, pa i vlastite zakone u vezi zagađujućih emisija iz velikih postrojenja. Nadamo se da bi ovo mogao biti prvi konkretan korak ka sankcionisanju prestupnika i smanjenju negativnog djelovanja velikih zagađivača, posebno termoelektrana u BiH", kazala je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.

Pošto su prema izvještajima za 2018. i 2019. prekoračene vrijednosti emisija definisane u NERP-u, Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo preliminarne procese za rješavanje ovih slučajeva.

"Ovo nije prva, a sigurno ni posljednja međunarodna obaveza koju naši političari nisu ispoštovali. Ovakvo neodgovorno ponašanje BiH političara nas sve više udaljava od Evropske unije u koju se ti isti političari svakodnevno zaklinju. Žalosno je da su građani Bosne i Hercegovine osuđeni da svojim zdravljem plaćaju tu njihovu bahatost", izjavio je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije