Okolina

Klikom zasađeno 17.000 stabala

Klikom zasađeno 17.000 stabala
Foto: ilustracija | Klikom zasađeno 17.000 stabala

BANJALUKA, SARAJEVO - U okviru UNDP-ove platforme "Tvoj CO2" jesenas je širom BiH zasađeno više od 17.000 stabala drveća koje su građani putem interneta kupili te na taj način uticali na smanjenje emisije CO2 i pošumljavanje.

Naime, UNDP je 2020. godine pokrenuo platformu "Tvoj CO2", gdje bh. građani mogu da provjere svoj karbonski otisak, to jest koliku emisiju CO2 ostavljaju, a prošle godine je ova platforma dopunjena i mogućnošću da putem nje građani kupe sadnice drveća i time direktno utiču na pošumljavanje, ali i smanjenje emisije CO2.

Na sajtu "Tvoj CO2" od lokalnih šumskih gazdinstava bh. građani mogu da kupe sadnice, čija cijena se kreće od 0,58 KM, koliko košta sadnica crnog i bijelog bora, kao i smrče, do 268 KM, koliko je cijena jedne sadnice crvenolisnog javora. Nakon što putem interneta kupite i platite svoju sadnicu, šumsko gazdinstvo je dužno da to stablo posadi i o njemu se brine.

Kako je za "Nezavisne novine" rekla Amina Umičević, koordinatorka UNDP-ove inicijative "Tvoj CO2", prezadovoljni su velikim odazivom kako građana, tako i privatnih kompanija, ali i javnih ustanova koje su učestvovale u prošlogodišnjoj akciji, te da se akcija kupovine drveća putem interneta i njihova sadnja nastavljaju i ove godine.

"Prošle jeseni smo imali prvu, testnu kampanju sadnje, kada smo imali pet ponuđača i mahom su to bila šumarska i komunalna preduzeća. Bili smo jako zadovoljni odazivom naročito privatnog sektora, jer je kroz platformu plasirano 17.300 sadnica za dva mjeseca", rekla je Umičevićeva.

Dodala je da ovog proljeća planiraju nastaviti kampanju te proširiti mrežu ponuđača.

"Sada imamo pokriveno i Trebinje, Kanton 10, kao i grad Bijeljinu. Pored njih, tu su i ponuđivači koji su i prošle godine učestvovali", kazala je Umičevićeva.

Kako je dodala, proljećna kampanja sadnje počinje od 15. aprila, kada će imati i puno širi izbor drveća.

"Neke od autohtonih vrsta ili endema, kao što je Pančićeva omorika, građani će moći kupiti na našoj platformi. Isto tako biće u ponudi i masline na prostoru Hercegovine, te palme za grad Trebinje", navela je Umičevićeva, dodajući da ono što ne bude zasađeno ovog proljeća biće na jesen.

Najavila je i novu zanimljivu inicijativu za izbor drveta godine u BiH, koja će biti otvorena za javnost.

"Da bismo popularizovali ovu platformu odlučili smo da organizujemo izbor za drvo godine. Već dobijamo nominacije od ponuđivača iz cijele zemlje, tako da smo na primjer od rasadnika u Doboju dobili nominaciju drveta ginko bilobe iz 15. vijeka, a grad Mostar ima fantastične raritete dendroflore", kazala je Umičevićeva.

Kako je rekla Ljubica Lukač, tehnički direktor Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju Doboj "Šuma RS", učešće u ovoj kampanji prošle, ali i ove godine su prihvatili bez razmišljanja.

"Odaziv stanovništva je bio dobar, i to ne samo običnih građana, već se i dosta firmi javilo da daju svoj doprinos", rekla je Lukačeva, dodajući da su jedini problem, iz praktičnih razloga, imali sa realizacijom sadnje na mjestima koja su daleko od Doboja.

Kako je za "Nezavisne" rekao Alija Sulejmanović, tehnički direktor Šumarskog društva "Prenj" iz Konjica, svake godine imaju sve veći odziv građana kada je riječ o kupovini i sadnji drveća, te da su samo ove godine već prodali oko 2.000 sadnica.

"Prošle godine su u ovoj akciji učestvovale i neke državne institucije, ali i banke, pa čak i 'BH telekom'", kazao je Sulejmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije