Okolina

Naučnici pronašli najstariju vodu na svijetu

Naučnici pronašli najstariju vodu na svijetu
Foto: Pixnio | Naučnici pronašli najstariju vodu na svijetu

​Profesor Barbara Šervud Lolar, vođa tima geologa koji je proučavao kanadski rudnik 2016. godine, donijela je izvanredno otkriće, najstariju vodu ikada pronađenu na Zemlji, a vjerovali ili ne, odlučila ju je popiti.

Voda koja teče otprilike tri kilometra ispod površine bila je stara između 1.5 i 2.6 milijardi godina prema testiranjima, čineći je najstarijom otkrivenom vodom na Zemlji.

"Kada ljudi čuju za ovu vodu, pretpostavljaju da mora biti neka mala količina vode zarobljena unutar stijena", rekla je profesor Šervud.

Dodala je:

"Ali zapravo, ta voda doslovno iskače prema vama. Ove stvari teku brzinama litara u minuti, a volumen vode puno je veći nego što je iko anticipirao", rekla je ona.

Nakon što je okusila drevnu vodu, utvrdila je da je "vrlo slana i gorka" i "mnogo slanija od morske vode". To je bio ohrabrujući znak jer je slanija voda obično starija. U ovom slučaju, gdje voda stari milijardama godina, nije iznenađujuće.

"Ako ste geolog koji radi s kamenjem, vjerovatno ste puno liznuli kamenja", rekla je Šervud.

Njen tim takođe je otkrio da je život nekada bio prisutan u toj vodi, posmatrajući sumporni spoj i sastav soli.

"Uspjeli smo dokazati da signal koji vidimo u tekućinama mora biti proizveden mikrobiologijom - i najvažnije, mora biti proizveden tokom vrlo dugog vremenskog perioda."

Još je navedeno:

"Mikrobi koji su proizveli ovaj potpis to nisu mogli učiniti preko noći", na sreću, naučnica nije imala jezivu reakciju iz naučno-fantastičnih filmova nakon što je popila drevnu vodu i preživjela je kako bi ispričala priču.

Rad je objavljen u časopisu "Nature" iz 2016. godine, prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije