Okolina

Oprašivanje biljaka: Mjehurići sapunice umjesto pčela

Oprašivanje biljaka: Mjehurići sapunice umjesto pčela
Foto: N.N. | Oprašivanje biljaka: Mjehurići seapunice umesto pčela

Najnovije istraživanje japanskh naučnika pomoći će da biljke budu oprašene. Umjesto pčela kojih je sve manje, sada će to raditi mjehurići sapunice, piše BBC.

Prvo je to urađeno sa pištoljima, kao što smo svi radili kad smo bili mali, puštali balončiće sapunice da lete kroz vazduh. Sada su ti mjehurići bili na drveću i uspjeli da opraše 95 odsto cvjetića.

Tako će biljke biti oprašene jer posljedjih godina pčela je sve manje zbog upotrebe pesticida i drugih hemijskih sredstava u poljoprivredi koji pogubno djeluju na pčele.

Oprašivanje pomoću mjehurića sapunice osmislio je japanski naučnik Dr Eijiro Miyako koji je otkrio da mjehurići sapuna mogu da nose polen.

Hemijski funkcionalizovani mjehurići sapuna mogu da ponesu oko 2000 zrnca polena. Sa svojim kolegama Dr Mijako je oprašivao kruške a poslije 16 dana mladi polodovi su počeli da se formiraju. Ova metoda ima i neke probleme, mogu je onesposobiti vjetar i kiša.

Zato se sada radi na usavršvanju tehnike te isprobavaju oprašivanje pomoću drona. Dron je sa dva metra daljine uspio da opraši 90 odsto cvjetića na drvetu. Japanski naučnik Dr Mijako je vrlo optimističan smatrajući da će ova metoda biti uspješna i omogućiti kvalitetno oprašivanje voća i povrća.

 

(Dominomagazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije