Okolina

Peru planira da zasadi milion stabala oko arheološkog nalazišta Maču Pikču

Peru planira da zasadi milion stabala oko arheološkog nalazišta Maču Pikču
Foto: Adrian Dascal/Unsplash | Peru planira da zasadi milion stabala oko arheološkog nalazišta Maču Pikču

Kako bi ga zaštitio od klizišta i šumskih požara Peru planira da zasadi milion stabala oko arheološkog nalazišta Maču Pikču.

Akciju sadnje plantaža najavio je peruanski predsjednik Martin Viskara u januaru. On je rekao da je sadnja milion stabala oko drevnog grada Maču Pikču “obaveza vlade, regiona i svih građana koji žele da zaštite ovo svjetsko čudo”.

Slavni grad Inka prostire se na površini od 35.000 hektara. Svake zime i ljeta prijeti mu opasnost od klizišta i šumskih požara. Sadnja drveća pomoći će i u zaštiti lokalne flore i faune.

Ovo turističko mjesto, koje je 1911. godine ponovo otkrio Hajram Bingam, posljednjih godina pretrpjelo je određene promjene kako bi se spriječila oštećenja i degradacija. Tako Hram Sunca, Grupa Kondor i Intihuatana sada imaju ograničeno vrijeme posjete i broja posjetilaca.

Sličan projekat izveden je u februaru 2019. godine, kada su Ekozija i Progreso zasadili 1,2 miliona stabala u zemljama Južne Amerike. Ovo je bio najveći projekat pošumljavanja na tom području.

(KEAdventure)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije