Okolina

Pratite nas na Google news

UN postigao sporazum o smanjenju plastičnog otpada u okeanima

UN postigao sporazum o smanjenju plastičnog otpada u okeanima
Foto: Ilustracija | UN postigao sporazum o smanjenju plastičnog otpada u okeanima
N.N.

Oko 180 država je postiglo dogovor kojim se želi znatno smanjiti količina plastike koja završi u svjetskim okeanima, objavile su Ujedinjene nacije.

Države su se složile da će izmijeniti Baselsku konvenciju kako bi svjetska trgovina plastičnim otpadom bila transparentnija i bolje regulisana, a da upravljanje bude sigurnije za ljudsko zdravlje i okolinu.

"Ponosan sam da su ove sedmice u Ženevi stranke Baselske konvencije postigle sporazum o pravno obvezujućem, globalnom mehanizmu za upravljanje plastičnim otpadom", saopštio je Rolf Pajet, izvršni sekretar u agenciji UN-a za Baselsku, Roterdamsku i Stokholmsku konvenciju.

"Zagađenje plastikom, proglašeno ogromnim ekološkim problemom svjetskog razmjera, doseglo je epidemijske proporcije, s procijenjenih 100 miliona tona plastike u okeanima, od čega između 80 i 90 posto dolazi s kopna", dodaje se u saopštenju.

Sve veća osvještenost o zagađenosti

Pajet je naglasio kako su pregovori, započeti prije 11 dana i na kojima je učestvovalo 1400 delegata, postigli više nego što je očekivao.

Funkcioneri takav napredak širom svijeta pripisuju sve većoj svjetskoj osviještenosti o opasnosti zagađenja plastikom za morski život, čemu su pridonijeli i dokumentarni filmovi britanskog autora Dejvida Atenborouha i drugih.

Marko Lambertini, direktor ekološke organizacije WWF International, kazao je kako su bogate države dugo izbjegavale odgovornost za ogromne količine plastičnog otpada, a da je novi sporazum veoma dobrodošao korak u suočavanju s tom neravnotežom.

"Ali to je samo dio puta. Šta mi i planeta trebamo je opsežan dogovor koji će se suočiti s globalnom plastičnom krizom", rekao je. 

Pajet je istaknuo kako bi nova pravila trebala imati značajan uticaj na zagađenje okeana i osigurati da plastika "ne završi tamo gdje ne bi trebala".

Nova pravila će stupiti na snagu tek kroz godinu dana, no Pajet je naglasio kako su potpisnice poručile da ne žele bilo kakvo odgađanje.

(Hina/Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije