Okolina

Umjetnici daju glas za spas rijeka Balkana

Umjetnici daju glas za spas rijeka Balkana
Foto: Sead Sašivarević za kampanju "Umjetnici/e za spas rijeka Balkana" | Umjetnici daju glas za spas rijeka Balkana

Online kampanja "Umjetnici/e za spas rijeka Balkana", koja ima za cilj širenje svijesti o alarmantnim planovima izgradnje više od 3.000 malih hidroelektrana na rijekama na široj teritoriji Balkana, je u toku.

Kampanju je uz pomoć mnogih umjetnika iz regije pokrenuo "Riverwatch", međunarodna organizacija posvećena zaštiti rijeka i vodotoka Balkana i borbi protiv eksploatacije voda, zajedno sa Centrom za životnu sredinu.

Od pomenutog broja hidroelektrana, u Bosni i Hercegovini je više od 400 planirano ili je već u izgradnji. Želeći ukazati na značaj naših rijeka u održivoj budućnosti generacija koje dolaze, njen cilj je i da širu javnost upozna sa problematikom energetskog iskorištavanja rijeka, odnosno edukacija o štetnosti investicija u male hidroelektrane i posmatranja rijeka kao izvora energije, umjesto kao istinskog izvora života.

Kampanju su, između ostalih, podržali Darko Rundek, Rambo Amadeus, Rikardo Druškić, Martina Mlinarević Sopta, Marko Feher, M.O.R.T., Haris Pašović, Marija Šestić, Selma Alispahić, Jelena Milušić, Gino Srđan Jevđević i Marko Tomaš. Za spas rijeka na Balkanu bore se i Aida Čorbadžić, Dinno Kasalo, Selma Spahić, Mona Muratović, Faruk Šehić, Selvedin Avdić, Orhan Maslo, Smirna Kulenović, Sead Sašivarević, Mario Knezović, Zdravko Cvjetković i Elma Tetaragić.

"Umjetnost je nit koja je oduvijek imala moć da zbliži ljude i poluči nove ideje te je naročito ohrabrujuće što na svojoj strani imamo i naše muzičare te mnoge pisce i spisateljice, teatarske radnike i radnice i druge stvaraoce. Vjerujemo da će upravo oni, kojima je emocija vokacija, inspirisati mnoge da podignu dovoljno jak glas da nas se čuje te da ćemo zajedno sa njima svi poslati jasnu poruku za spas naših rijeka i životne sredine. Nadamo se da će tamo gdje možda i nije stizala, do onih koji do sada nisu htjeli da je čuju, ovu poruku da donese rijeka ljudi", naveo je Redžib Skomorac, koordinator kampanje "Spasimo plavo srce Evrope" u BiH.

Dodao je da je "vrijeme da eksploatacija prirodnih resursa, uvijek kratkoročna, bude zamijenjena za dugoročnije ciljeve za koje će legitimitet da daju svi građani, a da će iskorištavanje pitke vode ostati samo u udžbenicima istorije".

Umjetnici su upozorili da je plavo srce Evrope, koje najjače kuca u rijekama Balkana, pred velikom opasnošću od nestajanja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije