Okolina

Urugvaj dodaje slanu vodu u javno vodosnabdijevanje

Urugvaj dodaje slanu vodu u javno vodosnabdijevanje
Foto: Pixnio | Urugvaj dodaje slanu vodu u javno vodosnabdijevanje

MONTEVIDEO - Urugvaj, opterećen visokim temperaturama i sušom, ostaje bez pitke vode. Montevideo, glavni grad, smanjen je na zalihe za samo nekoliko dana.

 

Ova mala, bogata južnoamerička nacija nije sama u svojoj patnji. Istorijski vrući, suvi uslovi štete usjevima i potresaju privrede širom Južne Amerike. Usred globalnih klimatskih promjena, regija se zagrijava brže od ostatka svijeta. Količina padavina tokom posljednja četiri mjeseca 2022. godine pala je na polovinu prosjeka, što je najniži nivo u 35 godina.

Andski glečeri izgubili su više od 30 odsto svoje površine od 1980-ih, prema podacima Svjetske meteorološke organizacije UN-a, Centralni Čile je 13 godina u najdužoj suši. Očekuje se da će argentinski poljoprivredni izvoz pasti za 28 odsto 2023.

Ali u Urugvaju su ekstremni vremenski uslovi natjerali vlasti na ekstremnu reakciju.

Rezervoar Paso Severino, koji snabdijeva slatkom vodom više od polovine od 3.4 miliona ljudi u zemlji, smanjen je na pet odsto kapaciteta. Tako je Državna uprava za sanitarne radove ovog mjeseca osigurala dopuštenje za prekoračenje zakonskih ograničenja za natrijum i hlorid u javnoj pitkoj vodi i počela je dodavati snabdijevati iz Río de la Plata, ušća gdje se slatka voda rijeka Parana i Urugvaja susreće sa slanom vodom Atlantskog okean.

Rezultat: Količina natrijuma u vodi iz slavine dostigla je 421 miligrama po litri, objavila je vlada prošle sedmice. To je više nego dvostruko više od preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, 50 odsto više od prethodnog odobrenog ograničenja Urugvaja i 10 puta više od istorijskih nivoa sistema.

Hlor je dostigao 686 miligrama po litri hlorida, takođe 50 odsto više od prijašnje dozvoljene granice.

Štaviše, okus vode je izrazito slan, prenosi "WashingtonPost".

"Za stanovništvo generalno, to nije zdravstveni problem", rekla je ministarka javnog zdravstva Karina Rando novinarima kada je mjera objavljena. Ali njeno ministarstvo izdalo je upozorenje: "Što se tiče osoba s hipertenzijom, bubrežnim bolestima i osoba koje imaju ljekarsku preporuku za dijetu s ograničenim unosom soli, preporučuje se kontrola krvnog pritiska, ne zanemariti ljekarske kontrole i, ako je moguće, konzumiranje flaširanu vodu."

U zemlji u kojoj je pitka voda priznata kao jedna od najčišćih na svijetu, troškovi kupovine flaširane vode uništavaju porodične budžete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije