Programi

Alibabina mašina pobijedila čovjeka na testu čitanja

Alibabina mašina pobijedila čovjeka na testu čitanja
Foto: Ilustracija | Alibabina mašina pobijedila čovjeka na testu čitanja
Srna

Vještačka inteligencija pobijedila je ljude na testu čitanja organizovanom na Univerzitetu Stenford.Program vještačke inteligencije koji je razvio kineski gigant za elektronsku trgovinu "Alibaba" ostvario je prvu pobjedu aparata nad čovjekom u ovoj oblasti.

Test su dizajnirali stručnjaci za vještačku inteligenciju na Stenfordu kako bi izmjerili kompjutersku sposobnost za čitanje. 

"Alibabin" kompjuterski program je prvi koji je pobijedio ljudsku rasu. 

Luo Si, glavni naučnik za obradu prirodnih jezika u "Alibabinom" Odjeljenju za istraživanje vještačke inteligencije, nazvao je ovu prekretnicu "velikom čašću". 

Međutim, on priznaje da će u budućnosti znatan broj radnika izgubiti posao zbog mašina i kompjutera. 

"Ova tehnologija može biti postepeno primijenjena na brojne poslove, kao što su korisnička služba, muzejski vodiči i internet odgovori na medicinska pitanja pacijenata, što će smanjiti potrebu za ljudskom djelatnošću", procjenjuje Luo. 

"Alibaba" je već upotrijebio takvu tehnologiju tokom praznika, upotrebljavajući kompjutere za odgovaranje na veliki broj pitanja upućenih korisničkoj službi. 

Pranav Rajpurkar, jedan od istraživača sa Stenforda koji su razvili test čitanja, objavio je na Twitteru" da "Alibabino" djelo predstavlja odličan početak 2018. za vještačku inteligenciju, navode naučni portali.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije