Programi

Alphabet pokreće kompaniju za kvantno računarstvo

Alphabet pokreće kompaniju za kvantno računarstvo
Foto: wikipedia.org | Alphabet pokreće kompaniju za kvantno računarstvo

​Alphabet, kompanija u čijem je vlasništvu Google, navodno planira da unaprijedi jedan od svojih Moonshot projekata i lansira novu kompaniju za kvantno računarstvo u pokušaju da iskoristi prednost svojih nedavnih otkrića u ovoj oblasti.

Prošlogodišnja velika priča u svijetu fizike bio je probojni eksperiment Google-a i njegovog partnera u stvaranju nove faze materije unutar kvantnog računara. Materija poznata kao vremenski kristali.

Ovo je bio veliki Eureka trenutak, jer vremenski kristali prkose zakonima klasične fizike.

Vremenski kristal je nova faza materije, koja bi, pojednostavljeno, bila kao da imate pahuljicu koja neprestano kruži naprijed-nazad između dvije različite konfiguracije. U jednom trenutku ima sedam kraka, u sljedećem deset…

Ono što je nevjerovatno u vezi sa vremenskim kristalima je da kada kruže naprijed-nazad između dvije različite konfiguracije, ne gube i ne koriste nikakvu energiju.

Vremenski kristali mogu preživjeti energetske procese bez da postanu žrtve entropije.

Oni mogu biti u stanju da su pojeli cijelu tortu, a zatim da se vrate u stanje da još uvijek imaju tortu - i mogu, teoretski, da jedu tortu zauvijek.

Naučnici se nadaju da će iskoristiti moć vremenskih kristala za izgradnju naprednih kvantnih računarskih sistema sposobnih za računarske poduhvate kakve ne bi mogli da postignu ni svi superračunari na Zemlji zajedno.

Do nedavno, kvantni računari su smatrani tehnologijom budućnosti. Dok su brojni istraživački centri i kompanije u velikoj mjeri ulagali u razvoj funkcionalnih kvantnih sistema, tek treba da vidimo demonstraciju kvantne prednosti - tačke u kojoj kvantni računar može uspješno da izvrši operaciju koju superkompjuter ne bi mogao u razumnom iznosu vremena.

Bilo je tvrdnji, najnovija od Google-ovog kvantnog tima, ali te tvrdnje još uvijek čekaju recenziju. U prošlosti su slične tvrdnje bile osporene.

Međutim, nedavno je Business Insider izvijestio da Alphabet planira da spinuje Sandbox Technology, kvantnu kompaniju koju je Alphabet do sada inkubirao kao dio njihovog Moonshot projekta.

Izvještaj Business Insider-a navodi da je ovo praktično gotova stvar, što bi značilo da će Sandbox biti entitet za sebe koji će postojati zajedno sa Google-om, Deep Mind-om i drugim kompanijama.

Ovo je prilično rijetko u svijetu velikog tehnološkog poslovanja. Obično, sa ovakvim tehnologijama vidimo da giganti kao što su Alphabet, IBM, Microsoft i Meta grabe startape lijevo i desno.

Ne vidimo svaki dan da neko od velikih igrača pokreće kompaniju za kvantno računarstvo. Pretpostavlja se da Sandbox uskoro planira da najavi nove eksperimente i da će kompanija sama prikupljati sredstva, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije