Programi

Pratite nas na Google news

Američka vojska će testirati GPS otporan na ometanje

Američka vojska će testirati GPS otporan na ometanje
Foto: Ilustracija | Američka vojska će testirati GPS otporan na ometanje
N.N.

Tokom jeseni pripadnici američke vojske testiraće sistem za GPS kojeg navodno nije moguće ometati, a kao odgovor na navodne ruske sisteme koji ometaju signal GPS-a u Evropi i drugdje.

Ometanje signala za GPS moglo bi da donese velike probleme Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, koji se u značajnoj mjeri oslanjaju na taj sistem u raznim aspektima ratovanja, od prebacivanja jedinica do upravljanja projektilima i bespilotnim letjelicama.

Prošle jeseni su SAD i zemlje članice saveza NATO održale veliku zajedničku vježbu 'Trident Juncture' u Norveškoj. Cilj vježbe bio je da se provjeri nivo spremnosti i obuke velike višenacionalne koalicije. Tokom vježbe primjećeno je ometanje signala za GPS, što su finski i norveški funkcioneri pripisali Rusiji.

U aprilu 2018. godine američki funkcioneri su optužili rusku vojsku za ometanje sistema koji koriste GPS za upravljanje bespilotnim letjelicama u Siriji.

Pripadnici Drugog konjičkog puka u Njemačkoj testiraće uređaje novog sistema tokom ove jeseni. Američka vojska navodno istražuje mogućnosti razvoja Inertial Navigational Systems (INS) koji bi mogli da posluže kao rezerva, piše "Verge".

(Tportal.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije