Programi

Amerikanci bijesni: Stiže videoigra u kojoj ćete moći ubijati po školama

Amerikanci bijesni: Stiže videoigra u kojoj ćete moći ubijati po školama
Foto: N.N. | Amerikanci bijesni: Stiže videoigra u kojoj ćete moći ubijati po školama
N.N.

Dok veliki broj Amerikanaca još oplakuje žrtve nedavnih pokolja u školama u Floridi i Teksasu, predstavljena je videoigra u kojoj će gejmeri moći ubijati po školama i za to dobivati bodove

Hiljade Amerikanaca potpisali su peticiju u kojoj traže zabranu prodaje nadolazeće videoigre Active Shooter koja se najbolje može opisati kao simulacija školske pucnjave. Igrači imaju izbor preuzeti ulogu specijalaca koji će pokušati pronaći i neutralizovati napadača koji vreba školskim hodnicima ili mogu upravljati samim napadačem i terorisati školu.

Za ubistva počinjena po školskim hodnicima dobivaju bodove i nagrade – ne treba niti napominjati koliki je bijes i nezadovoljstvo među brojnim Amerikancima, od kojih neki još oplakuju žrtve nedavnih pokolja u školama u Floridi i Teksasu, izazvala najava ove igre. Iza igre stoji kompanija Revived Games, dok je izdavač Acid, a za sedam dana Active Shooter trebao bi se pojaviti na popularnoj gejmerskoj platformi Steam.

“Čini se nevjerovatno kako neko može, nakon tolikih tragedija i pokolja po školama napraviti ovakvu igru”, stave je Rajan Peti, čija je 14-godišnja kćerka Alaina ubijena tokom pucnjave u Parklandu. Ona je putem medija zatražila je povlačenje ove igre sa Steama.

“Odvratno je što Valve pokušava ostvariti profit slavljenjem tragedija koje su se dogodile u školama diljem širom zemlje.”

S njom se slaže i Endrju Polak čija je kćerka takođe ubijena tokom nedavne pucnjave. On kaže kako je zadnja stvar koja Americi treba simulacija pucnjave po školama te je napomenuo kako bi dizajneri videoigara trebali razmisliti o uticaju kojeg imaju na djecu. Ovog puta, smatra Polak, zaista su prešli sve granice.

(Newsweek)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije