Programi

Analitičar: iOS 18 će biti najveće ažuriranje u istoriji iPhone-a

Analitičar: iOS 18 će biti najveće ažuriranje u istoriji iPhone-a
Foto: Pexels/Ilustracija | Analitičar: iOS 18 će biti najveće ažuriranje u istoriji iPhone-a

Novi iOS 18 bi trebalo da bude najavljen na WWDC-u ovoga juna, a izgleda da će se raditi o velikom ažuriranju s velikim brojem novih funkcija vještačke inteligencije.

Naime, u svom novom izvještaju analitičar Mark Gurman piše da Apple vidi iOS 18 kao "jedno od najvećih ažuriranja iOS-a u istoriji kompanije".

"Rečeno mi je da se novi operativni sistem u okviru kompanije smatra jednim od najvećih ažuriranja iOS-a – ako ne i najvećim – u istoriji kompanije. Imajući to na umu, Apple konferencija za programere u junu bi trebalo da bude prilično uzbudljiva", napisao je.

Kako piše 9to5Mac, Bloomberg je još u novembru objavio da se Apple nada da bi iOS 18 mogao da bude kompanijino "najambicioznije" ažuriranje. U posljednjem izdanju svog biltena Mark Gurman kaže da to mišljenje ostaje nepromijenjeno.

Uz glavne nove funkcije vještačke inteligencije, Gurman kaže da "ima mnogo toga više" što dolazi na iPhone s iOS-om 18. "Appleov šef softverskog inženjeringa Creg Fedrigii rekao je zaposlenima prošle godine da će iOS - kodnog imena Crystal - imati ambiciozne promjene na više frontova", izveštava Gurman.

Gurman je ranije objavio da Apple planira brojne nove integracije vještačke inteligencije kroz iOS 18:

  • Obnovljena verzija Siri koja je inteligentnija i sposobna da iskoristi prednosti novog AI sistema koji uključuje tehnologiju modela velikog jezika.
  • Integracija vještačke inteligencije u aplikaciji Messages koja može "da postavi pitanja i automatski dovrši rečenice".
  • Nove AI funkcije za Apple Music za kreiranje "automatski generisanih playlista za reprodukciju".
  • Integracija generativne vještačke inteligencije u iWork aplikacije, uključujući Keynote i Pages.
  • Dodavanje generativnih AI funkcija u Xcode kako bi se programerima omogućilo "brže pisanje novih aplikacija".

Trenutno nema dodatnih detalja o novim funkcijama u iOS-u 18. Vjerujemo da će se uskoro znati više, ali prema ovome djeluje i da Apple pokušava da drži korak s drugim brendovima kao što su Google i Samsung, koji su prihvatili AI kada su u pitanju pametni telefoni, prenosi B92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije