Programi

Aplikacija koja brine ako pretjerate s upotrebom mobilnog telefona

Aplikacija koja brine ako pretjerate s upotrebom mobilnog telefona
Foto: Ilustracija | Aplikacija koja brine ako pretjerate s upotrebom mobilnog telefona

Kako bi korisnicima omogućio uvid u vrijeme koje provedu na mobilnom telefonu Google je izbacio aplikaciju Digital Wellbeing koja prema potrebi može i da onemogućiti pokretanje aplikacija.

Mobilni telefoni, danas su postali moćni gotovo koliko i računari, pa su uvijek uz nas i sve više ih koristimo. Baš zbog toga ih često mnogi koriste i više nego što bi trebalo, što baš i nije dobro. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog mogućih problema s vidom.

Kako vrijeme provedeno uz mobilni telefon brzo prolazi, bez da to i primijetimo Google je osmislio posebnu aplikaciju kojom omogućava korisnicima uvid u vrijeme koje su proveli na telefonu, odnosno koliko su vremena potrošili na njegovo korišćenje.

Naziv aplikacije je Digital Wellbeing i može da se preuzme putem Google Play Store-a, ali samo oni korisnici koji imaju ili najnovije Pixele, ili neki drugi uređaj iz Android One programa s Androidom 9.0 Pie.

Digital Wellbeing osim vremena korišćenja mobilnog telefona detaljno prikazuje i druge podatke, poput, koliko je ukupno vremena bio uključen ekran, koliko ste notifikacija primili, ali i koliko ste puta sami otključali mobilni telefon. Takođe detaljno, čak u minutu može da vam otkrije i koliko ste vremena utrošili na gledanje Netflixa, YouTubea, dopisivanje putem Facebooka ili WhatsAppa i drugih aplikacija.

Kako bi vas ohrabrio na umjerenije korištenje mobilnog telefona Google je omogućio postavljanje limita koliko se koja aplikacija može dugo koristiti. Nakon što istekne vrijeme za korišćenje neke aplikacije, istu nije moguće ponovno pokrenuti, o čemu će vas Digital Wellbeing obavijestiti porukom na ekranu.

Google je dodao i opciju Wind Down koja omogućava određivanje od kojih aplikacija želite da nastavite da primate notifikacije tokom noći, a od kojih ne. Takođe, Wind Down može automatski u određeno vrijeme da prebaci i ekran u crno-bijeli način rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije