Programi

Aplikacije za dopisivanje rangirane po privatnosti

Aplikacije za dopisivanje rangirane po privatnosti
Foto: Image by Photo Mix from Pixabay | Aplikacije za dopisivanje rangirane po privatnosti
N.N.

Kad je u pitanju privatnost podataka mislili smo da je sve što smo pričali i pisali bilo uzalud i da korisnici jednostavno ne mare za nešto tako važno.

Ipak, onda je došao Apple sa svojom AAT opcijom i obradovao nas, jer čak 88% globalnih korisnika iOS 14.5 sistema ne želi da ih aplikacije prate!

U skladu s tim napravljena je nova lista omiljenih aplikacija za dopisivanje i jasno je u okviru nje nabrojano šta svaka od njih prati, koja koristi enkripciju i poređane su od najbolje, do najgore po privatnost korisnika.

Ove aplikacije testirane su na iOS platformi, ali se ista pravila primjenjuju i na Android, samo što sad Anti-Apps Tracking iPhone korisnicima vrlo jasno i egzaktno objavio šta aplikacija prikuplja i dao im mogućnost da kažu aplikaciji da ne žele da se njihovi podaci prikupljaju.

U nastavku su aplikacije poređane po privatnosti tj. po poštovanju privatnosti korisnika, od najbolje do najgore, a naglašavamo da samo WhatsApp i Signal imaju odmah aktiviranu enkripciju s kraja na kraj, kao i Viber aplikacija, koju smo objavili na kraju, kao izuzetak.

Najbezbjednije aplikacije za dopisivanje:

  • Signal
  • Skype
  • ZOOM
  • Discord
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Facebook Messenger
  • TikTok

Gdje je Viber?

S obzirom na to da je ispitivanje radio sajt PhoneArena moguće je da Viber u njihovoj oblasti nije toliko popularan, pa nije uzet u obzir.

Bez obzira na to koji je pravi odgovor na ovo pitanje Viber je jedna od aplikacija koja najviše cijeni privatnost svojih korisnika i koja je u cijeloj WhatsApp frci spajanja podataka s Facebook kompanijom, pored aplikacija Telegram i Signal, profitirala najviše.

Viber ne traži nikakve posebne dozvole za pristup funkcijama uređaja, kao druge aplikacije. Recimo - niste u obavezi da dijelite telefonski imenik ili pristup memoriji telefona sa Viber aplikacijom, ali i dalje ćete normalno moći da je upotrebljavate. To sa drugim aplikacijama nije slučaj.

Viber direktor, Đamel Agaoua, je za SMartLife u vezi sa prikupljanjem podataka rekao da aplikacija prikuplja isključivo broj telefona, godište korisnika i dio IP adrese u regionalnom formatu, ne tačnu adresu.

"Viber neće prikupiti nijedan od podataka bez egzaktnog pristanka korisnika", rekao je za SmartLife Đamel Agaoua.

Sudeći prema ovom odgovoru, Viber je odmah iza aplikacije Signal, koja prikuplja samo informacije o telefonu korisnika.

Bilo koju od ovih opcija korisnik uvijek može da isključi, a takođe je tu i opcija isključivanja personalizovanih reklama, dijeljenja podataka i brisanja svih ličnih podataka iz aplikacije u svakom trenutku.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije