Programi

App Store: Trgovina koja je promijenila svijet

App Store: Trgovina koja je promijenila svijet
Foto: N.N. | App Store: Trgovina koja je promijenila svijet

Prije nego što je Stiv Džobs predstavio prvi iPhone proizvođači mobilnih telefona nisu baš jako žurili s predstavljanjem novih funkcija.

Prvi pametni telefon na svijetu i prateća trgovina aplikacijama App Store pokazali su za što je sve ljudska kreativnost sposobna uz odgovarajuću platformu i poticaj.

App Store predstavljen je 10. jula 2008. godine, godinu dana nakon što je prvi iPhone ugledao svjetlo dana. Isprva nije nudio druge aplikacije osim Appleovih, a i one su bile tek smanjena inačica do tada korištenih na računarima.

Tih inicijalnih nešto više od 500 aplikacija naraslo je u međuvremenu na više od dva miliona. U deset godina zabilježeno je više od 130 milijardi preuzimanja aplikacija, što je tvorcima aplikacija donijelo 130 milijarde američkih dolara prihoda.

Oko Appleovog smartfona nastala je nova ekonomska niša u kojoj, osim programera, rade i dizajneri, marketinški stručnjaci, testeri... Ljudi su iPhone koristili i još uvijek ih koriste za komunikaciju, plaćanje, naručivanje prevoza, snimanje filmova, izvedbu simfonija, kreiranje umjetničkih djela i u bezbroj drugih svrha.

Svijet se promijenio, a i mi s njime. Većini nas svakodnevni život i rad praktično je nezamisliv bez mobitela i drugih mobilnih uređaja. Filmove, TV serije i druge sadržaje sve češće putem Netflixa, Amazon Primea, Apple TV-a i drugih servisa gledamo na mobitelima i tablet računarima, u miru doma svog ili tokom putovanja. Za gotovo sve što nam padne na pamet postoji aplikacija.

App Store bio je ključan dio Appleovog uticaja na promjenu naših običaja i navika, kao i ideja što sve može biti proizvod ili usluga. Ne sumnjamo kako će odigrati važnu ulogu i u budućnosti u kojoj će, čini se izvjesnim, dominirati ogroman broj povezanih uređaja, proširena i virtualna stvarnost, mašinsko učenje i umjetna inteligencija.

(tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije