Programi

Apple dozvoljava aplikacijama da automatski izvuku više novca od vas

Apple dozvoljava aplikacijama da automatski izvuku više novca od vas
Foto: Tanjug/AP ilustracija | Apple dozvoljava aplikacijama da automatski izvuku više novca od vas

Znate onaj osjećaj kada vam se čini da novac jednostavno nestaje iz vašeg novčanika ili sa vašeg bankovnog računa? Pa stvari će biti (još malo) gore.

Do sada, kada je aplikacija u Apple-ovom App Store-u povećavala cijenu pretplate, pretplatnici su dobijali obavještenje i morali su da pristanu na novu cijenu. Ako to ne učine, pretplata se nije obnavljala u sljedećem obračunskom periodu.

Ali ovo se promijenilo. Na svom sajtu za programere, Apple je rekao da će programeri aplikacija sada moći da povećaju cijenu pretplate bez prethodnog obavještavanja korisnika.

Naravno, postoje određeni kriterijumi koji moraju biti ispunjeni da bi se to dogodilo.

"Specifični uslovi za ovu funkciju su da se povećanje cijene ne dešava više od jednom godišnje, da ne prelazi 5 dolara i 50% cijene pretplate, ili 50 dolara i 50% za godišnju pretplatu, a dozvoljeno je lokalnim zakonom", piše Apple.

Za poskupljenja koja su iznad ovih granica, korisnici će ponovo morati da dobiju obavještenje i pristanu na to.

Apple kaže da je napravio promjenu jer je prethodni sistem dovodio do toga da su neke usluge "nenamjerno prekinute za korisnike", koji su potom morali da se ponovo pretplate.

Kao primjer kako bi ovo moglo da izgleda u stvarnom životu, aplikacija koja vam je u početku naplaćivala 100 dolara godišnje mogla bi to da poveća na 250 dolara godišnje tokom tri godine, što nije baš zanemarljivo.

Na sreću, poskupljenja se mogu desiti samo jednom godišnje, ali će korisnici svakako morati da budu oprezniji u provjeravanju da li je cijena njihovih pretplata na aplikacije porasla.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije