Programi

Apple ponovo kažnjen sa pet miliona evra u sporu oko App Store-a

Apple ponovo kažnjen sa pet miliona evra u sporu oko App Store-a
Foto: matcuz/Pixabay | Apple ponovo kažnjen sa 5 miliona evra u sporu oko App Store-a

​Holandski regulatori koji se bave antimonopolskim pitanjima, kaznili su u ponedjeljak Apple sa 5 miliona evra po treći put, jer gigant nije dozvolio developerima u Holandiji da koriste alternativne metode plaćanja u svojim aplikacijama koje objave na App Store-u.

Holandska Uprava za potrošače i tržišta (ACM) naplaćivaće Apple-u 5 miliona evra svake nedjelje, pošto je američka kompanija propustila rok 15. januara da izvrši promjene koje je ovo regulatorno tijelo naredilo.

Apple je navodno već dva puta objavio informacije na svom blogu o promjenama koje su donijeli kako bi se usaglasili sa holandskom naredbom.

Međutim, ACM je juče rekao da ne dobija dovoljno informacija i ne može da procijeni da li Apple zaista poštuje naredbu, javlja Reuters.

Apple je pod pritiskom u mnogim zemljama zbog provizija koje naplaćuje za kupovine u aplikaciji, a američki Senat je prošlog četvrtka odobrio zakon koji će zabraniti Google-u i Apple-u da zahtjevaju od developera da koriste njihove platne sisteme.

Apple se posebno žali na prvobitnu odluku ACM-a, tvrdeći da alternativni sistemi plaćanja predstavljaju bezbjednosni rizik za korisnike, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije