Programi

Bankarstvo kao usluga-BaaS

Bankarstvo kao usluga-BaaS
Foto: N.N. | Bankarstvo kao usluga-BaaS

​Uticaj tehnologije i digitalnih dostignuća u velikom mjeri utiče na ekonomiju i finansijske tokove na tržištu. Baš takav trend i način poslovnja je tzv. BaaS (Banking as a Service).

Ovo je cjelokupan elektronski proces, koji omogućava izvršenje finansijske usluge, a koja se pruža putem Interneta. Baas je popularan u bankarskom sektoru ali i drugim vrstama kompanija koji nisu iz bankarskog sektora.

Kao što je evidentan Saas (Software-as-a-service) kod softvera, na isti način projektovan je model pretplate za usluge finansija kod BaaS-a. Prednost BaaS je činjenica da kompanije mogu pružati bankarske usluge, pod nekim “svojim” brendom. Digitalizacija je takođe element koje apsolutno vidljiv u BaaS eko sistemu.

Kao i u softverskoj industriji, sve više se drugih sistema okreću se nuđenju svojih rješenja po modelu usluge. U zemljama kao što su Engleska, Njemačka i Francuska, BaaS je pokretač mnogih bankaraskih priča i servisa koje nude digitalne novčanike i druge vrste plaćanja. Ovdje se pojavljuje tzv. Fintech. U pitanju je aplikativna tehnologija koju svi mi koristimo svakodnevno. Ukoliko podižemo novac na bankomatu ili plaćamo komunalne i druge naknade mobilnim servisom/aplikacijom, mi zapravo koristimo uslugu fintecha. Zajednički element za sve vrste korišćenja ovih servisa je Internet. Tu se pojavljaju specijalizovani softveri, mobilne aplikacije, a sve je uskladišteno na Cloud-u. Ekspanzija pametnih mobilnih telefona i Interneta, omogućila je fintech razvoj. Kina je lider u ovom segmentu, oko 70% procenata korisnika ove vrste finansijskih usluga. Svjetski igrači su kompanije SoFi, Avant, Klarna, Ant Financial, Xero i druge. Na razvoj ovog trenda, značajno su utiacala pojava kriptovaluta i sistem koji prati ovaj način poslovanja.

Učesnike na tržištu, razne kompanije i korporacije sve više se odlučuju za aktiviranje novih poslovnih modela. BaaS je pravi model gdje se može udružiti više učesnika, banaka i korporacija, a rezultat je veći broj dostupnih proizvoda, intuitivan sadržaj, olakšano plaćanje kroz nekoliko klikova. Moguće je učešće kompanija koje nisu iz bankarske sfere, što prije nije bio slučaj i ovo je zapravo ključni element novog načina poslovanja.

Danas, finansijski digitalni alati omogućavaju plaćanja i zaduženja od strane kompanija koji nisu banke, a sve povezujući fintech i banke sa svojim platformama putem određenog API-ja.

Prema istraživanju Gartnera predviđa se 30% banaka sa imovinom većom od milijarde dolara, da će upravo pokrenuti BaaS za nove izvore prihode do kraja 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije