Programi

Bil Gejts iz 1994. govori o Microsoftu i Appleu

Bil Gejts iz 1994. govori o Microsoftu i Appleu
Foto: Tanjug/AP arhiva | Bil Gejts iz 1994. govori o Microsoftu i Appleu

Na YouTube je objavljen 15-minutni snimak iz 1994. godine, u kojem tadašnji direktor Microsofta Bil Gejts izražava dobrodošlicu novim radnicima i obrazlaže im kako je ova kompanija nastala i kako se razvijala.

Video zapis je objavljen na YouTube kanalu Centra za istoriju računarstva (Centre for Computing History) iz Kembridža. Gejts je tada imao 39 godina i već je tada bio veoma bogat. Prema poslovnom listu Forbes, imao je bogatstvo od 9,35 milijardi dolara, dok sada ima bogatstvo od 136 milijardi dolara.

U obraćanju je imao i pohvale za kompaniju Apple, što je iznenađujuće s obzirom na to da je Apple najveći Microsoftov konkurent. Podsjetio je kako je jednu od najvećih korporacija na svijetu osnovao s prijateljem Polom Alenom.

Govorio je i o desktop računarima, posebno se osvrnuvši na miševe kao jedan od dijelova ovih računara. Istakao je da su oni postali vrlo profitabilni za Microsoft, ali da su s onim prvim proizvedenim napravili grešku.

Prema riječima Gatesa, prvobitno je naručeno 50.000 komada, ali da im je bila potrebna čitava godina da ih prodaju. U međuvremenu, objašnjava, dizajn miševa se poboljšavao.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije