Programi

Čak 24 popularne aplikacije zarazio je opasan virus

Čak 24 popularne aplikacije zarazio je opasan virus
Foto: N.N. | Čak 24 popularne aplikacije zarazio je opasan virus

​Trgovinu za aplikacije Google Play prošle sedmice je poharao Džoker, virus pronađen u 24 aplikacije, a otkrio ga je analitičar Aleksejs Kuprins, piše Medium.

Iako je Google uspio naći rješenje i blokirati ga, prije nego što je u tome uspio virus je preuzet više od 472.000 puta.

Kuprins je objavio da je zlonamjerni softver zabilježen u 37 zemalja, među kojima je najviše onih iz Evrope i Azije, kao i SAD i Australija. Korisnici Androida, čiji su se uređaji zarazili Džokerom, uočili su kako im se odjednom nude premijum usluge, ali ništa od toga nisu dobili.

"Ova strategija funkcioniše tako što automatizuje potrebnu interakciju s veb stranicom premijum ponude, unosi kod ponude operatera, zatim čeka SMS poruku s potvrdnim kodom i ekstrahira je pomoću regularnih izraza", objašnjeno je u izvještaju.

Aplikacije u kojima je virus pronađen su Advocate Wallpaper, Age Face, Altar Message, Antivirus Security – Security Scan, Beach Camera, Board picture edition, Certain Wallpaper, Climate SMS, Collate Face Scanner, Cute Camera, Dazzle Wallpaper, Declare Message, Display Camera, Great VPN, Humour Camera, Ignite Clean, Leaf Face Scanner, Mini Camera, Print Plant scan, Rapid Face Scanner, Reward Clean, Ruddy SMS,Soby Camera i Spark Wallpaper.

Takođe, pojedinosti o Džokeru objavljene su samo nekoliko nedjelja nakon što je popularna aplikacija CamScanner prozvana zbog instaliranja zlonamjernog softvera na neke Androidove uređaje, piše index.hr.

Ako ste ikada instalirali neku od navedenih aplikacija, provjerite istoriju transakcija nakon što ih deinstalirate te pripazite na sumnjive aktivnosti računa, poput nepoznatih uplata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije