Programi

Chrome 100 i Firefox 100 bi mogli srušiti neke sajtove

Chrome 100 i Firefox 100 bi mogli srušiti neke sajtove
Foto: Nezavisne novine/Ilustracija | Chrome 100 i Firefox 100 bi mogli srušiti neke sajtove

Kako se i Chrome i Firefox približavaju svojoj 100. verziji, ono što bi trebalo da bude razlog za slavlje programera moglo bi da se pretvori u pravi problem.

Ispostavilo se da, slično kao što je to bio Y2K bag, trocifreni brojevi kodirani u User-Agents (UA) sekcijama pregledača mogu izazvati probleme kod manjeg broja sajtova, sugeriše Bleeping Computer.

Mozilla je prošle godine započela eksperiment kako bi otkrila da li će verzija 100 uticati na sajtove i upravo je objavila rezultate. To je uticalo na mali broj sajtova (među njima i neke veoma velike) koji nisu mogli da analiziraju User-Agents niz koji sadrži trocifreni broj. Značajni sajtovi, koji su još uvek pogođeni, su HBO Go, Bethesda i Yahoo.

Greške mogu da uključuju poruku "pregledač nije podržan", probleme sa prikazivanjem sajta, greške pri raščlanjivanju, grešku 403 i drugo.

Kako je ovo moglo da se dogodi?

"Bez jedne specifikacije koju je potrebno pratiti, različiti pregledači imaju različite formate za User-Agent nizove i raščlanjivanje User-Agenta specifičnog za lokaciju. Moguće je da neke biblioteke za raščlanjivanje mogu imati čvrsto kodirane pretpostavke ili greške koje ne uzimaju u obzir trocifrene brojeve glavnih verzija programa", objašnjava Mozilla na svom blogu.

Srećom, programeri za oba pretraživača imaju plan. Ako postoje problemi sa sajtovima koji se ne mogu rješiti prije nego što se verzije objave, oba pregledača će zamrznuti brojeve verzija na 99 u User-Agents nizovima ili će unijeti zamjene koda da bi se rješili problemi

Oba pregledača su takođe zamolila programere da testiraju svoje sajtove sa Firefox/Chrome 100 User-Agentima. Pregledači bi trebalo da stignu 29. marta (Chrome) i 3. maja (Firefox), prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije