Programi

Chrome uvodi novi način rada koji donosi bezbjednije surfanje

Chrome uvodi novi način rada koji donosi bezbjednije surfanje
Foto: Ilustracija | Chrome uvodi novi način rada koji donosi bezbjednije surfanje
N.N.

Google unapređuje bezbjednost surfovanja internetom, zbog čega planira da uvede "HTTPS first" način rada. Tako će, ubuduće, kada bude aktiviran, novi režim rada upozoravati korisnika kada pokuša da pristupi internet stranici koja ne podržava HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) protokol.

Budući da se radi o bezbjednoj verziji HTTP-a, većina veb stranica već podržava HTTPS koji enkriptuje podatke i pretragu čini bezbjednijom, što je veoma važno kod korišćenja javne Wi-Fi mreže. Takođe, on onemogućava pružaocu internet usluga da pristupi sadržaju koji se pretražuje, piše The Verge.

Google odavno podržava prebacivanje na HTTPS, pa se on već pojavljuje kao prvi izbor na URL traci prilikom upisivanja linka. Takođe, on obilježava i nebezbjedne sajtove kao bi korisnici znali da se radi o potencijalno opasnoj stranici.

Iz Google-a navoda da će "HTTPS first" postati dostupan u Chrome pregledaču sa ažuriranjem na verziju 94, koja bi trebao da izađe 21. septembra. I pored veće bezbjednosti novog protokola, Google ističe da će HTTP veze i dalje biti podržane, prenosi Telegraf.

Takođe, promjena će obuhvatiti i ikonicu katanca u traci za navigaciju. Google navodi da preko 85 odsto korisnika pogrešno interpretira tu oznaku, misleći da ona označava bezbjednost, iako je ustvari riječ o internet stranici koja podržava HTTPS. Zato će, ubuduće, ikonicu katanca zamijeniti strelica okrenuta prema dolje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije