Programi

Chromebookovi će imati garantovanih 10 godina apdejta

Chromebookovi će imati garantovanih 10 godina apdejta
Foto: Pixabay | Chromebookovi će imati garantovanih 10 godina apdejta

Google se u posljednje vrijeme suočio sa dosta kritika, zbog kratkog vijeka Chromebook računara, odnosno zbog prekida ažuriranja softvera nakon tri godine, čime su ti računari nakon tog perioda praktično postajali neupotrebljivi.

Zato je kompanija odlučila da omogući automatski update softvera u trajanju od 10 godina, od trenutka lansiranja hardverske platforme na kojoj je Chromebook zasnovan.

Pod platformom ovde se podrazumijevaju komponente koje su dizajnirane da rade zajedno, odnosno sklop dijelova koje je proizvođač odlučio da implementira u svoj Chromebook. Kako bi se osigurala kompatibilnost sa novim updateovima, Google će sarađivati sa proizvođačima, s kojima će zajedno razvijati i testirati update na svakom modelu Chromebooka.

Tokom 2020. godine, Google je najavio da će noviji Chromebook-ovi imati osam godina garantovanih updateova (opet u odnosu na vrijeme objave platforme na kojoj su zasnovani). Ovo novo saopštenje će osim njih, obuhvatiti i starijih modela, koji su možda već postali neupotrebljivi, jer nisu imali ažuriran softver.

Pored toga, Google će objaviti i novu funkcionalnost, adaptivni način punjenja Chromebookova, čime će se bolje čuvati kapacitet baterija, a koji će raditi, kako kažu "na većini kompatibilnih platformi". Takođe, biće objavljen i update koji će tehničarima i autorizovanim serviserima omogućiti popravku Chromebookova bez fizičkog USB ključa, čime će se ubrzati i olakšati rješavanje softverskih problema. I konačno, objavljen je i self-repair program za škole, koji sadrži uputstva i detaljne instrukcije kako da serviseri u ovim ustanovama samostalno izvrše popravke.

(PC Press)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije