Programi

Pratite nas na Google news

Da li uvijek dajete aplikacijama pristup mikrofonu i kameri?

Da li uvijek dajete aplikacijama pristup mikrofonu i kameri?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Da li uvijek dajete aplikacijama pristup mikrofonu i kameri?
N.N.

Gotovo četvrtina korisnika interneta aplikacijama i servisima uvijek daje dozvolu za pristup njihovom mikrofonu ili veb-kameri.

Ove rezultate dalo je globalno istraživanje u kome je učestvovalo 15.000 ljudi, a koje je sprovela kompanija Kaspersky.

Međutim, generalna svijest o bezbijednosti korišćenja veb-kamere je obećavajuće visoka, sa skoro šest od deset ispitanika (59%) koji su zabrinuti da ih neko može posmatrati kroz njihovu veb-kameru, bez njihovog znanja, dok je 60 odsto zabrinuto da se to može učiniti pomoću malicioznog softvera, prenosi b92.

To pokazuje da će veći broj ljudi proaktivno zaštititi svoju tehnologiju u budućnosti dok se prilagođavaju radu na daljinu i ulozi koju imaju aplikacije za saradnju.

Tokom protekle godine, oslanjanje na video konferencije dovelo je do ogromnog rasta u korišćenju aplikacija kao što je Microsoft Teams, čije korišćenje je od juna 2020. godine poraslo za 8, 94 odsto u poređenju sa njegovom uobičajenom upotrebom u februaru 2020.

Takođe je došlo do gotovo svjetske nestašice veb-kamera, pri čemu su mnogi vodeći dobavljači primjetili da je došlo do znatno povećane tražnje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije