Programi

Da li znate kako da se ne upecate?

Da li znate kako da se ne upecate?
Foto: screenshot | Da li znate kako da se ne upecate?

Prije nekoliko dana, Googleova podružnica Jigsaw objavila je kviz koji testira sposobnosti korisnika da identifikuju tzv. "phishing" imejlove.

Kviz korisnike testira pomoću niza imejlova, kako bi mogli da vide da li mogu da razlikuju znake phishinga.

"Phishing je najčešći oblik sajbernapada", objašnjavaju iz Jigsawa u postu na svom blogu, dodajući da "jedan procenat poruka koje se danas šalju su pokušaji phishinga."

Kviz se zasniva na treninzima koje je Jigsaw održao sa "10.000 novinara, aktivista i političkih lidera." Postoji osam primjera kojima vas Google testira - jedni predstavljaju legitimne imejlove, dok su drugi prevare u vezi sa phishingom.

Mnogi primjeri su zapravo zasnovani na stvarnim događajima, kao što je masovni pokušaj phishinga koji je pogodio korisnike Google Doc-a 2017. godine.

Nakon svakog mejla, Google objašnjava znake koji bi vam aludirali na to da je u pitanju prevara, poput prelaženja preko URL-ova da biste provjerili gdje vode i provjere pravopisa imejl adresa.

Zlonamjerni korisnici često pokušavaju da pošalju mejlove koje imaju URL-ove, koji sadrže imena kompanija kao što su Google ili Dropbox, ali obično postoji neka vrsta traga koja bi vas ubijedila u suprotno.

Jigsaw je eksperimentalni projekat u okviru Googlea koji ima za cilj rješavanje širokih geopolitičkih problema u tehnološkom prostoru, često kroz relativno jednostavne mikrosajtove i softverske projekte.

Ta grupa je, u prošlosti, proizvela softver za otkrivanje troll-ova, open-source alat koji pomaže medijskim organizacijama da novinarima pruže VPN, kao i AI alate koji filtriraju uvrjedljive komentare.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije