Programi

Pratite nas na Google news

Dejting aplikacija korisnike povezuje na osnovu DNK materijala

Dejting aplikacija korisnike povezuje na osnovu DNK materijala
Foto: N.N. | Dejting aplikacija korisnike povezuje na osnovu DNK materijala
N.N.

​Genetičar George Church sa Harvard univerziteta prilično je ambiciozan kada su istraživanja DNK materijala u pitanju, pa su se na njegovoj listi našli projekti koji bi mogli da spreče starenje, te da od ljudskih bića naprave superheroje.

Najnoviju projekat se tiče ljubavnog života korisnika dejting aplikacija, a Church je otišao korak dalje, te zamislio servis koji bi korisnike povezivao na osnovu informacija o DNK materijalu. Osnovna ideja je da se spriječe urođena genetska oboljenja, tako da tu nema mjesta romantici. Da bi se razumjelo kako aplikacija funkcioniše neophodna su makar osnovna znanja o dominantnim i recesivnim genima, te o tome da su dominantni geni, kako i samo ime kaže, oni koji odnose pobjedu u prenošenju genetskih informacija.

Tako je na primjer gen za braon oči dominantan, dok je onaj za plave recesivan, pa ako osoba sa tamnim očima dobije potomstvo sa svetlookim partnerom, dijete će najvjerovatnije imati braon oči.

I dok je boja očiju manje važna, ističe se da su recesivni geni odgovorni i za neka genetska oboljenja, a osobe koje su nosioci uglavnom ne znaju ništa o tome, budući da su zdrave jer su pobjedu odneli dominantni geni. Ukoliko se, pak, sretnu dvije osobe koje nose recesivne gene za istu bolest, vjerovatnoća da njihovo potomstvo oboli je oko 25%, pa se Church nada da bi DNK dejting aplikacija to mogla da spriječi i doprinese boljem stanju cjelokupne ljudske populacije.

(Futurism)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije