Programi

EA Sports prestaje koristiti FIFA ime sljedeće godine

EA Sports prestaje koristiti FIFA ime sljedeće godine
Foto: EA promo | EA Sports prestaje koristiti FIFA ime sljedeće godine
N.N.

Gejming kompanija Electronic Arts nakon skoro 30 godina više neće koristiti FIFA ime za svoje igre. "FIFA 23" biće posljednja EA Sports igra sa tim brendom kada bude izašla kasnije ove godine.

Počevši od 2023. godine, popularna fudbalska igra koristiće ime "EA Sports FC". Više informacija o prvom naslovu u obnovljenoj seriji biće otkriveno u julu 2023. godine.

Osim rebrendiranja, igre "EA Sports FC" se možda neće mnogo razlikovati od onoga na šta su korisnici navikli. EA još uvijek posjeduje licence za više od 300 fudbalskih partnera i ima ekskluzivne ugovore sa Premijer ligom, MLS, La Ligom, Bundesligom i Serijom A.

Možete očekivati da će naslov sljedeće godine i dalje imati više od 19.000 igrača, 700+ timova, više od 100 stadiona i 30 liga. I dalje će biti prisutne funkcije kao što su Career Mode, Ultimate Team i VOLTA Football. Nejasno je, međutim, šta će ovaj potez značiti za uključivanje Svjetskog prvenstva u buduće iteracije igre.

Kraj partnerstva nije previše iznenađujući. FIFA je prošle jeseni izrazila zabrinutost zbog toga što jedan entitet (odnosno EA) drži takav monopol kada je riječ o fudbalskim igrama. FIFA je tada razgovarala sa developerima i drugim strana o tome kako da "prošire" obim svojih ponuda za video igre i eSports.

EA je, s druge strane, rekla ubrzo nakon lansiranja "FIFA 22" da "preispituje ugovor o pravima imena sa FIFA-om" prije mogućeg rebrendiranja. Otprilike u isto vrijeme kompanija je podnijela zahtjev za žig za "EA Sports FC".

Tu su, naravno, u igri i finansijski razlozi. New York Times je u oktobru izvjestio da FIFA zarađuje oko 150 miliona dolara godišnje kroz ugovor o licenciranju sa EA. U pregovorima sa gejming izdavačem, FIFA je navodno tražila isplatu od preko milijardu dolara za svaki četvorogodišnji ciklus Svjetskog prvenstva. 

Dvije strane su takođe navodno bile u sukobu oko obima partnerstva, uključujući aspekte kao što je ekskluzivnost.

FIFA je takođe sugerisala da će objaviti igre kreirane u saradnji sa drugim developerima u trećem kvartalu ove godine, a prva će biti povezana sa Svjetskim prvenstvom u Kataru, prenosi Telegraf.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije