Programi

Facebook radi na algoritmima koji će robotima omogućiti da uče

Facebook radi na algoritmima koji će robotima omogućiti da uče
Foto: Pixabay | Facebook radi na algoritmima koji će robotima omogućiti da uče

Istraživači iz Facebook-a, pokušavaju da razviju algoritme koji će omogućiti robotima da samostalno razvijaju nove algoritme.

Oni su potrebni za njihovo brže, sigurnije i pouzdanije učenje i shvatanje okoline u kojoj se nalaze.

Istraživači iz Facebook-a, pokušavaju da razviju algoritme koji će omogućiti robotima da samostalno razvijaju nove algoritme za brže, sigurnije i pouzdanije učenje i shvatanje okoline u kojoj se nalaze.

Projekti se razvijaju u okviru Facebook divizije za razvoj vještačke inteligencije.

Prvi projekat se odnosi na razvoj algoritma koji će smanjiti vrijeme učenja šestonogog robota kako da hoda, čak i kada on nema informacije o svom okruženju.

Drugi projekat odnosi se na "radoznalost" koja može da bude motivator da pomogne robotu da nauči određene pokrete mnogo brže nego do sada i to su tehnike koje će se koristiti u robotskim rukama. Treća oblast u kojoj Facebook istražuje su metode koje će pomoći robotima da na osnovu dodira prikupljaju podatke o predmetima.

Razlog za istraživanje u ovoj oblasti je što je danas veoma teško napraviti hardver sa odgovarajućim senzorima dodira, piše PC Press.

Ova napredna istraživanja mogu da budu od krucijalnog značaja za ubrzanje razvoja sistema vještačke inteligencije. U mnogim slučajevima AI sistemi moraju da se treniraju sa ogromnim količinama podataka. To je vremenski zahtjevan proces, ali je neophodan i ogroman broj ulaznih informacija za obradu, kako bi se sistem pravilno naučio.

Facebook želi da taj proces skrati i da usmjeri robote da proces učenja obavljaju na način kako to rade ljudi.

Istovremeno, ova kompanija želi da se pozicionira i kao lider u razvoju vještačke inteligencije. Uostalom, ovo polje postaje sve zanimljivije kompanijama.

Prošle godine je, prema Gartner-u, ostvarena poslovna vrijednost od vještačke inteligencije iznosila 1,2 triliona dolara, što je povećanje od 70% u odnosu na 2017. godinu, a takav trend rasta se očekuje i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije