Programi

Firefox blokira automatske video snimke

Firefox blokira automatske video snimke
Foto: Ilustracija | Firefox blokira automatske video snimke

Posljednja verzija internet pregledača Firefox korisnicima će dati mogućnost da blokiraju video snimke koji se automatski puštaju tokom pregledanja stranice i čitanja teksta.

Podešavanje se može aktivirati kod Firefoxa 66 za svaki sajt koji korisnik posjećuje, ali se za određene sajtove i video snimke mogu postaviti izuzeci.

Posljednja verzija Firefoxa će, takođe, onemogućiti reklame koje se sporo učitavaju da vas spriječe da skrolujete stranicu. On dodaje i novi način za pretragu unutar otvorenih tabova.

Iako je i Mozillin glavni konkurent Google Chrome prošle godine uveo mogućnost blokiranja autoplej videa, njihov rješenje se razlikuje od Firefoxovog.

Chrome, po "default"-u, propušta takve video sadržaja kod više od 1.000 popularnih sajtova, dok ih u ostalim slučajevima blokira, što se može promijeniti u podešavanjima.

Iz Mozilla-e navode da blokiranje neće uticati na autoplej video materijale koji se emituju bez tona, kao što je to slučaj sa Facebook videom. Na servise kod kojih postoji video koji čeka da se drugi pusti nakon što se prvi završi (kao što je Netflix), nova promjena takođe neće uticati, piše The Verge.

Nova verzija Firefoxa donosi i još neka manja poboljšanja, kao što je WebAuthn podrška za Windows Hello, koja otvara mogućnost da se Microsoftovi biometerijski standardi bezbjednosti primjenjuju kod logovanja na određene sajtove. Iz Mozille navode da će identifikacija prepoznavanjem otisaka prstiju, prepoznavanjem lica, kao i putem PIN-a i bezbjednosnih ključeva biti podržane.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije