Programi

Firefox će blokirati multimedijalni materijal koji se automatski startuje

Firefox će blokirati multimedijalni materijal koji se automatski startuje
Foto: Ilustracija | Firefox će blokirati multimedijalni materijal koji se automatski startuje

Mozilla je najavila da će buduće verzije Firefox-a automatski blokirati audio i video fajlove koji se sami startuju po učitavanju web stranice. Ova opcija će se pojaviti u Firefox-u 66 za desktop, kao i update za Firefox for Android, koji se očekuju da će biti dostupni 19. marta.

Prema kompaniji, Firefox će zabranjivati bilo koji audio ili video da se pokreće na stranici bez eksplicitnog upita korisnika. To znači da će korisnik sam morati da klikne na „play“ dugme ukoliko želi da vidi ili čuje sadržaj. To će imati veliki uticaj na velike sajtove sa streaming sadržajima, kao što su YouTube ili Netflix, društvene mreže (Facebook, LinkedIn…), ali i sajtove koji prikazuju između ostalog sadržaja prikazuju i video reklame.

Korisnici će biti u mogućnosti da isključe ovu opciju za sajtove na kojima žele da im se automatski pokreću multimedijalni sadržaji. Na ostalim sajtovima iskakaće pop-up u URL bar-u, koji će indikovati da je blokiran sadržaj koji je pokušao da se automatski pokrene, a klik na njega omogućiće korisniku da pokrene taj sadržaj ukoliko to želi. Autoplay će po automatizmu biti dozvoljen samo na sajtovima na kojima je korisnik već dozvolio pristup kameri i mikrofonu. To su uglavnom sajtovi koji služe za video konferencije, pa ove izmene u funkcionisanju Firefox-a neće uticati na tok rada korisnika.

Mozilla inače već neko vrijeme radi na tome da blokira sav sadržaj koji se automatski startuje. Prošle godine najavljeno je da Firefox neće više dozvoljavati automatsku audio reprodukciju u cilju borbe protiv nervirajućih audio reklama. On nije usamljen u tome, jer su Google Chrome, Microsoft Edge i Apple Safari krenuli istim stopama – ka limitiranju automatske reprodukcije multimedijalnog sadržaja na sajtovima.

(Engadget)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije